Η ΧΡΥΣΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ WALL STREET ή πώς ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη

Χθες, μια μέρα στην οποία το μεγαλύτερο μέρος του δυτικού κόσμου γιόρταζε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων ξετυλίγοντας δώρα και χωνεύοντας γαλοπούλες, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού  το καμπανάκι της Wall Street χτύπησε κανονικά, ακριβώς στην ώρα του, σηματοδοτώντας την εκκίνηση μιας ακόμη συνεδρίασης, λίγο πριν από την αλλαγή του χρόνου. Οι μετοχές ξεκίνησαν τις συναλλαγές τους επιφυλακτικά και δειλά, με τους επενδυτές φοβισμένους ακόμη από την προηγούμενη εργάσιμη. Δεν ήταν και λίγο αυτό που είχε προηγηθεί άλλωστε, με τους δείκτες να καταγράφουν τη χειρότερη ημερήσια απόδοση που έχει σημειωθεί ποτέ μια μέρα πριν από τα Χριστούγεννα…

Αυτό που ακολούθησε πάντως δε θα μπορούσε να το περιμένει κανείς επικαλούμενος λογικά, τουλάχιστον, επιχειρήματα, καθώς ξαφνικά, μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών και χωρίς κανένα ιδιαιτέρως προφανή λόγο, οι δείκτες άρχιζαν να καλπάζουν ανεξέλεγκτα και οι θυρίδες των ηλεκτρονικών ταχυδρομείων των traders σε όλη την υφήλιο, ξεκίνησαν να γεμίζουν από ενημερώσεις για το καταπληκτικό Santa Rally που επιτέλους ήρθε με μια μικρή καθυστέρηση.

Τι θα μπορούσε όμως να έχει τροφοδοτήσει τη έκλαμψη αυτή; Διότι, πέρα από την επέτειο της γέννησης του Θεανθρώπου, δε μεσολάβησε το παραμικρό συμβάν που θα μπορούσε να έχει μια τόσο έντονη και εντυπωσιακή επίδραση στη διάθεση των επενδυτών. Η αμερικανική κυβέρνηση βρισκόταν στην 5η ημέρα partial shutdown (για τρίτη φορά φέτος), ανακοίνωση στοιχείων δεν υπήρξε και η ψυχολογία όλων θα έπρεπε να ήταν διαλυμένη μέσα σε μια αγορά όπου όλα τα καλά μαντάτα πνίγονται εδώ και τρεις μήνες, παρά τις τρομερές προσπάθειες πολλών CEOs, πολιτικών και τραπεζικών να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες. Και η ψυχολογία είναι στο χρηματιστήριο η δύναμη που δε θα έπρεπε να παραβλέπει κανείς ποτέ, καθώς μπορεί να κατευθύνει τις αγορές χωρίς αφορμή, αλλά μπορεί και να χειραγωγηθεί κατά βούλησιν, όποτε της κατέβει εν ολίγοις.

Στο πνεύμα αυτό, ό,τι δεν κατάφεραν τόσο καιρό οι τραπεζίτες της Morgan Stanley της Goldman Sachs και της BlackRock, το κατάφερε (απ’ ό,τι λένε) ο Πρόεδρος Trump, ο οποίος αφού ήπιε το eggnog του το βράδυ των Χριστουγέννων, έβαλε τη σκούφια του χρηματοοικονομικού αναλυτή και δήλωσε σε δημοσιογράφους με τη συνηθισμένο περιορισμένο του λεξιλόγιο, ότι έχει μεγάλη εμπιστοσύνη, λέει  στις αμερικανικές εταιρίες, που είναι οι καλύτερες στον κόσμο, λέει, και τα πάνε πολύ καλά και έχουν και νούμερα ρεκόρ λέει, και τελείωσε τις δηλώσεις του περιγράφοντάς τις παρούσες συνθήκες του αμερικανικού χρηματιστηρίου ως μια καταπληκτική αγοραστική ευκαιρία. Μπροστά δεν ήμαστε να δούμε αν έκλεισε πονηρά και το μάτι αλλά στεκόμαστε στο ότι όλοι είπαν ότι ο αισιόδοξος τόνος του υπήρξε μια από τις αφορμές που τροφοδότησαν το χτεσινό ράλι.

Όπως ήταν επίσης και το πετρέλαιο με την πονεμένη ιστορία του, τον χτυπημένο και καταρρακωμένο από πολιτικά συμφέροντα που δεν θα μάθει κανείς ποτέ μαύρο χρυσό, που ξαφνικά χτες είδε την τιμή του να εκτοξεύεται στο +8,00%. Το commodity που συνδέεται όσο κανένα άλλο με την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, καταχειροκροτήθηκε σφόδρα από τους επενδυτές, οι οποίοι ξεχύθηκαν με ακόμη μεγαλύτερη μανία στις αγορές.

Υπήρξαν και άλλες μικρές αφορμές. Τα FANG είχαν και αυτά μια μέρα αναλαμπής, με το Facebook να παίρνει τα πάνω του μετά τη στήριξη του “ακτιβιστή” επενδυτή Andrew Left, o οποίος δήλωσε στη διασημότατη και ισχυρότατη ιστοσελίδα του Citron, ότι βλέπει upside της τάξης του 25% στον κολοσσό των Social Media, ο οποίος είχε επίσης έναν κακό μήνα με αποκορύφωμα το χαρακτηρισμό του ως το Απόλυτο Κακό, μετά από την είδηση ότι έδινε πρόσβαση των χρηστών του σε άλλες εταιρίες (τα υπόλοιπα FANG για την ακρίβεια), όπως στην Apple, την Αmazon, τη Microsoft και το Netflix.

Εντυπωσιακή ήταν και η απόδοση ετέρου γίγαντα της τεχνολογίας, της Αmazon, η οποία ανακοίνωσε χθες ότι η εορταστική περίοδος του 2018, χάρισε στην εταιρία την ευκαιρία να σπάσει πολλά προσωπικά ρεκόρ, μεταξύ των οποίων αυτό των περισσότερων παραγγελιών για τα προϊόντα της. Εμείς πάντως, ως ταπεινοί αναγνώστες εταιρικών ανακοινώσεων, δε θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε ότι στη σχετική ανακοίνωση, δεν υπήρξε σαφής αριθμός, αλλά αντιθέτως η εταιρία δήλωσε ότι πούλησε “εκατομμύρια συσκευές Amazon, σε σχέση με πέρυσι”.

Όπως και να έχει, η είδηση οδήγησε τη μετοχή της Amazon στο διόλου ευκαταφρόνητο τελικό +9,45%, με όλον τον κλάδο των λιανικών  να ακολουθεί, μετά από παρόμοια ανακοίνωση της Mastercard, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές δεν πτοήθηκαν από τις ανησυχίες περί οικονομικής επιβράδυνσης, και ασταθούς αμερικανικής οικονομίας, αλλά άνοιξαν με περισσή χαρά και γενναιοδωρία τα πορτοφόλια τους εν όψει των εορτών.

Για όσους λοιπόν προσπαθούν να εξηγήσουν το χτεσινό «Θαύμα των Χριστουγέννων», οι παραπάνω λόγοι θα πρέπει να είναι αρκετοί. Και θα επανέλθουμε πάλι στην Ψυχολογία της αγοράς που, όπως η ανθρώπινη, είναι εξίσου απρόβλεπτη, ανεξήγητη και έμφυτη. Γιατί όταν την περασμένη Δευτέρα, ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο, ο Υπουργός Οικονομικών Mnuchin, συνάντησε τους Τραπεζίτες και στη συνέχεια διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι όλα βαίνουν καλώς στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ανησυχία για την εύρυθμη λειτουργία του, η είδηση αυτή, που κατασκευάστηκε για να ηρεμήσει τις αγορές, δημιούργησε περαιτέρω αναστάτωση. Γιατί το πετρέλαιο έχει χάσει το 40% της αξίας του από τον Οκτώβριο και τα γεωπολιτικά παιχνίδια που παίζονται γύρω από τις τιμές του, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτά ή κατανοητά από τον μέσο επενδυτή.

Γιατί δεν είναι δυνατόν η καλή γνώμη ενός “ακτιβιστή” επενδυτή (όρος σχεδόν οξύμωρος από μόνος του), να ανατρέπει το μίσος που έχει συγκεντρώσει το Facebook εδώ και ένα χρόνο περίπου. Επίσης, γιατί από καλές ειδήσεις έχουμε χορτάσει και εδώ και τρεις μήνες καμία δεν έχει σταθεί ικανή να διατηρήσει την ψυχολογία ψηλά. Απόδειξη άλλωστε είναι ότι όλα τα futures των δεικτών, μία μέρα μετά το «θαύμα», χάνουν πάνω από 1%.

Μέχρι να ξαναχτυπήσει το καμπανάκι στη Wall Street, οπότε και όλα θα είναι πιθανά…

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.