Pandora Papers: 283 Ελληνες στη “Λίστα των offshore” – Σε πανικό επιχειρηματικό και πολιτικό κατεστημένο

Οι νέες αποκαλύψεις για τις “υπόγειες διαδρομές” του μαύρου χρήματος συνταράσσουν τον πλανήτη. Οι αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής έρευνας Pandora Papers προκαλούν σάλο καθώς ανάμεσα στα ονόματα που εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή και «ξέπλυμα» είναι δεκάδες νυν και πρώην ηγέτες χωρών. Για την Ελλάδα φαίνεται προς το παρόν να υπάρχουν 283 ονόματα. Θα ήταν παράξενο, εξάλλου, να μην υπάρχουν συμπατριώτες μας καθώς πρωταγωνίστησαν στις μέχρι τώρα αποκαλύψεις για τις Λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς κ.λπ. Η ουσία είναι, ότι το «καθεστώς» βρίσκεται εκ νέου σε πανικό καθώς τρέμει τις «συγγένειες»” που θα προκύψουν από τις αποκαλύψεις. Υπενθυμίζουμε ότι διέρρευσαν 13.000.000 «απόρρητα» έγγραφα με διευθύνσεις και ονόματα.

Στους φακέλους που αφορούν την Κύπρο ξεχωρίζει το όνομα του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, καθώς η δικηγορική εταιρεία που ίδρυσε, φέρεται να βοήθησε Ρώσους με σκοτεινό παρελθόν να κρύψουν χρήματα σε offshore. «Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου», απάντησε στην εφημερίδα Guardian ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα το δικηγορικό γραφείο με την επωνυμία «Νίκος Αναστασιάδης» το οποίο ίδρυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλέον διαχειρίζονται οι δύο κόρες του, φέρεται να βοήθησε τον Ρώσο ολιγάρχη Λεονίντ Λεμπέντεφ να κρύψει σχέση ιδιοκτησίας του με τέσσερις υπεράκτιες εταιρείες.

Τα Pandora Papers είναι προϊόν μακροχρόνιας δημοσιογραφικής έρευνας από την κοινοπραξία δημοσιογράφων ICIJ, με τη συνεργασία πολλών γνωστών ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων το BBC, η Deutsche Welle και ο Guardian. Πρόκειται για 6.500.000 φακέλους  που περιλαμβάνουν ύποπτες συναλλαγές με 30.000 υπεράκτιες εταιρείες που αφορούν 30 ηγέτες χωρών, περισσότερους από 300 πολιτικούς και κρατικούς αξιωματούχους και χιλιάδες πλούσιους από όλο τον κόσμο.

Ανάμεσα στα ονόματα που περιλαμβάνονται στα έγγραφα ξεχωρίζουν ο Βρετανός πρώην  πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας  Βλαντιμίρ Ζελένσκι, ο βασιλιάς της Ιορδανίας, ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις και ο εμίρης του Κατάρ.

Οι φάκελλοι αφορούν επώνυμους και από άλλους χώρους, όπως την τραγουδίστρια Σακίρα την Σακίρα, τον Ισπανό προπονητή Πεπ Γκουαρντιόλα, τον Χούλιο Ιγκλέσιας και τον Τούρκο μεγαλοεργολάβο Ερμάν Ιλιτσάκ που είχε κατασκευάσει το παλάτι του Ερντογάν.

Το θέμα των πολιτικών με offshore αφορά τουλάχιστον 90 χώρες και κάποιοι από τους αναφερόμενους διαψεύδουν την εμπλοκή τους, ενώ άλλοι παραδέχονται ότι έχουν υπεράκτιες εταιρείες, αλλά λένε ότι είναι νόμιμες. Οι περισσότεροι απλώς δεν απαντούν.

Στα έγγραφα γίνεται αναφορά, σύμφωνα με την Washington Post και στην έπαυλη που αγόρασε στο Μονακό η Ρωσίδα  Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, μέσω υπεράκτιας εταιρείας τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα.

Επίσης, ο Τόνι Μπλερ με την σύζυγό του, είχαν αγοράσει μία offshore εταιρεία ακινήτων από τον υπουργό Βιομηχανίας και Τουρισμού του Μπαρχέϊν. Με τον τρόπο αυτό έγιναν ιδιοκτήτες ενός ακινήτου 8,8 εκατ. δολαρίων, αποφεύγοντας να πληρώσουν φόρους 400 χιλιάδων ευρώ. Το ζεύγος Μπλερ υποστηρίζει δηλώνει ότι είναι αθώο.

Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις φέρεται να αγόρασε μέσω offshore δύο βίλες στη Γαλλία αξίας περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα φέρεται να διακίνησε 70 εκατομμύρια λίρες μέσω offshore και να έχει αγοράσει σε κοσμοπολίτικες περιοχές ανά τον πλανήτη πάνω από 15 κατοικίες. Όταν υπήρχαν φόβοι για «Αραβική Άνοιξη» και στην Ιορδανία, ο Αμπντάλα αγόρασε τρεις παραλιακές κατοικίες στο Μαλιμπού των ΗΠΑ.

Ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θάνι φαίνεται πως επίσης προτιμά να διακινεί τα πλούτη του με offshore. Τα Panama Papers είχαν ήδη αποκαλύψει ότι με υπεράκτια εταιρεία είχε αγοράσει και το τεράστιο γιοτ του, αξίας 300 εκατ. δολαρίων.

Θυμίζουμε ότι από τα Paradise Papers, την προηγούμενη μεγάλη αποκάλυψη της δημοσιογραφικής κοινοπραξίας ICIJ, μάθαμε ότι μέτοχος κατά 50% σε offshore εταιρεία με έδρα τα νησιά Κέιμαν στην Καραϊβική, υπήρξε η Μαρέβα Γκραμπόφκσι – Μητσοτάκη. Πρόκειται για την Eternia Capital Management που ιδρύθηκε το 2010.

Επίσης μέσω της ICIJ μάθαμε ότι ο πρώην σύμβουλος ο πρώην σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, το όνομα του οποίου υπήρχε επίσης στα Panama Papers και στη λίστα Λαγκάρντ φαινόταν να εμπλέκεται ως δικηγόρος στη διαχείριση και τοποθέτηση κεφαλαίων στην Eternia Capital Management.

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά τα έγγραφα δεν θα καταλήξουν σε κάποιο συρτάρι όπως το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.