Ράπισμα από Fitch: Μείωσε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ το 2022 και το 2023

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings ανακοίνωσε ότι μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας για το 2022 στο 4%, από την προηγούμενη εκτίμηση του, 5,3%.

Ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η καθοδική αναθεώρηση «οφείλεται σε λιγότερο θετική επίδραση μεταφοράς από το 202».

«Οι περιορισμοί της αλυσίδας εφοδιασμού στους κύριους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και στους εγχώριους τομείς που εκτίθενται περισσότερο στο αυξανόμενο κόστος εισροών, θα μπορούσαν να περιορίσουν την ανάπτυξη, όπως και μια αύξηση των λοιμώξεων από τον κορωνοϊό», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

«Στην πραγματικότητα ανεβάσαμε το προβλεπόμενο έλλειμμα για το 2021 στο 10,0% του ΑΕΠ από 9,5% στην ανασκόπηση του Ιουλίου λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για το κόστος της κυβερνητικής στήριξης στην οικονομία, η οποία θα υπερτερεί των θετικών επιπτώσεων των εσόδων από την ισχυρή ανάπτυξη», προσθέτει ο οίκος.

Σημειώνοντας ότι το δημόσιο χρέος κορυφώθηκε πέρυσι στο 205,6% του ΑΕΠ, προειδοποίησε ότι η αποτυχία μείωσης του δημόσιου χρέους βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αρνητική δράση στην επόμενη επανεξέταση της αξιολόγησης τον Ιανουάριο του 2022.

Ο Fitch, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι αναθεώρησε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για την Ελλάδα το 2021 για ολόκληρο το 2021 σε 6%, επικαλούμενος την οικονομία της που ολοκλήρωσε τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έως το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Η ετήσια ανάπτυξη ήταν περίπου 7% το πρώτο εξάμηνο του 2021 και το πραγματικό ΑΕΠ επέστρεψε στο προ πανδημικό επίπεδο το δεύτερο τρίμηνο. Η αλλαγή της πρόβλεψης του ΑΕΠ δεν μειώνει την πρόβλεψή μας για το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2021».

Και συνεχίζει: «Η απότομη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών». Ο οίκος Fitch δήλωσε πως αναμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 3,5% το 2023.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.