ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ: ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΚΑΙ πανεπιστημιακοί. Τι θα γίνει με τους γιατρούς του ΕΣΥ

Eως τα τέλη Ιανουαρίου του 2019 (28 η 29 Ιανουαρίου 2019) θα πρέπει να περιμένουν δικαστικοί, πανεπιστημιακοί  και  διπλωμάτες  για να λάβουν εφάπαξ τα αναδρομικά τους . Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έστειλε εξαιρετικά επείγον έγγραφο στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ζητώντας την άμεση υλοποίηση των κοινών υπουργικών αποφάσεων.  Υπάρχει μια εξαίρεση για τους γιατρούς του ΕΣΥ, καθώς γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν τα ποσά μέχρι την εκπνοή του 2018. Το συνολικό κονδύλι που θα εκταμιευτεί ανέρχεται σε 820 εκατ. ευρώ καθαρά, που αντιστοιχεί σε 1,4 δισ. ευρώ μεικτά. 

Η καταβολή των ποσών δρομολογείται, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που επιβλήθηκαν με τον Νόμο 4093/2012 από 1-8-2012 σε βασικούς μισθούς και επιδόματα που καταβάλλονταν βάσει των ειδικών μισθολογίων.

Όμως την ίδια ώρα ένστολοι και οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων που έλαβαν νωρίτερα τον «μποναμά», διαμαρτύρονται ότι είδαν στο ΑΤΜ μικρότερο ποσό από αυτό που υπολόγιζαν ότι θα πάρουν. Ιδίως οι συνταξιούχοι που υπέστησαν όλες τις μνημονιακές παρακρατήσεις, εισέπραξαν ποσά έως και 40% λιγότερα από τα προσδοκώμενα.  Ακραίο αλλά ενδεικτικό παράδειγμα είναι απόστρατος ανώτατου βαθμού στον οποίο αντιστοιχούσαν αναδρομικά 12.000 ευρώ και πήρε μόλις 3.200 ευρώ.

Οι δικαιούχοι των αναδρομικών χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

■ Ενστολοι: Οι οικονομικές υπηρεσίες των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Προστασίας του Πολίτη έτρεξαν εγκαίρως τη διαδικασία με εντολή της πολιτικής ηγεσίας με αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί και οι πυροσβέστες να πάρουν πρώτοι τον χριστουγεννιάτικο μποναμά στις 13 Δεκεμβρίου. Τα αναδρομικά που καταβλήθηκαν τελικά περιορίζονται στην περίοδο από 1-8-2012 έως 31-12-2016 και η δαπάνη ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ ( καθαρό ποσό μετά τις κρατήσεις 363 εκατ. ευρώ). Τα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους κυμαίνονται από 400 έως και πάνω από 8.000 ευρώ, ανάλογα τον βαθμό, την οικογενειακή κατάσταση και τα χρόνια υπηρεσίας. Ωστόσο άδειους βρήκαν τους λογαριασμούς τους 4.609 ειδικοί φρουροί οι οποίοι προανήγγειλαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με τα υπηρεσιακά αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Στις αιτιάσεις τους η κυβέρνηση απαντά ότι είχαν λάβει ήδη αναδρομικές αποδοχές για την τριετία 2012-2014 λόγω της αύξησης στον βασικό μισθό και τα επιδόματα.

■ Γιατροί του ΕΣΥ: Στο μέτωπο των γιατρών του ΕΣΥ η κατάσταση ηταν δύσκολη καθώς δεν υπήρχαν τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα κέντρα υγείας οι καταστάσεις με τους γιατρούς που εργάζονταν το διάστημα που αφορά η επιστροφή των αναδρομικών. Πάντως αυτό το διάστημα γίνεται προσπάθεια να συνταχθούν οι καταστάσεις και να προωθηθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών πριν από την εκπνοή της χρονιάς. Οι 20.000 δικαιούχοι γιατροί θα είναι οι λιγότερο ευνοημένοι, αφού τα αναδρομικά τους αφορούν μικρότερο διάστημα, ήτοι από 13-11-2014 έως 31-12-2016. Το ποσό που περιμένουν να εισπράξουν οι γιατροί ανέρχεται συνολικά σε 185 εκατ. ευρώ και με τις κρατήσεις περιορίζεται στα 115 εκατ. ευρώ.

■ Πανεπιστημιακοί: Θα εισπράξουν αναδρομικά για την περίοδο από 1-1-2015 έως 12-5-2016. Οι δικαιούχοι θα είναι καθηγητές μέλη ΔΕΠ, ΕΕΠ και ΕΔΙΠ των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, το εκπαιδευτικό προσωπικό και ΕΔΙΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ, μέλη ΔΕΠ και ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, μέλη Διδακτικού και Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των ΑΕΑ, ερευνητές και ΕΛΕ των ερευνητικών κέντρων, ινστιτούτων και τεχνολογικών φορέων, καθώς και των ερευνητικών κέντρων της Ακαδημίας Αθηνών και του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Αναδρομικά για το ίδιο διάστημα θα λάβουν και οι συνταξιούχοι πρώην μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για το ποσό των αναδρομικών που θα καταβληθούν στους πανεπιστημιακούς ανέρχεται στα 130,840 εκατ. ευρώ (καθαρό ποσό 79,1 εκατ. ευρώ).

■ Δικαστικοί: Τα αναδρομικά στους δικαστικούς λειτουργούς και στα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αφορούν το διάστημα από 1-8-2012 έως και 30-6-2014. Η δαπάνη ανέρχεται στα 56,8 εκατ. ευρώ (καθαρό ποσό 34,308 εκατ. ευρώ). Αναδρομικά θα λάβουν επίσης 500 διπλωμάτες και υπάλληλοι του υπουργείου Εξωτερικών.

■ Συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων: Στις 21 Δεκεμβρίου, μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου πιστώθηκαν τα αναδρομικά για 115.000 συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Τα αναδρομικά πιστώθηκαν σε 5 κατηγορίες συνταξιούχων για διάστημα από 16,5 μήνες έως…

Πηγή: http://www.mononews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.