Φορολογικός Αρμαγεδδών!

Έναν οικονομικό εφιάλτη αναμένεται να ζήσουν, τουλάχιστον τους επόμενους δύο μήνες, εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς θα κληθούν να πληρώνουν τρεις ή ακόμα και τέσσερις δόσεις φόρων κάθε 30 ημέρες.

Όλα αυτά, την ώρα που η ακρίβεια χτυπάει «κόκκινο» και έρχονται αυξήσεις σε λογαριασμούς ρεύματος, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, κρέας, ψάρια, γάλα, λαχανικά, αλεύρι, ακόμη και στον καφέ!

Λόγω της πανδημίας, αλλά και των τεράστιων προβλημάτων που παρατηρήθηκαν από την έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχει δοθεί παράταση για τις φετινές δηλώσεις έως τις 10 Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα χιλιάδες φορολογούμενοι να καθυστερούν την υποβολή τους.

Αν η δήλωση υποβληθεί έως το πρώτο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου) και δύο εβδομάδες αργότερα να καταβληθεί και η δόση Σεπτεμβρίου.

Ο φορολογικός «εφιάλτης», όμως, δεν σταματά εκεί, καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ, τα εκκαθαριστικά του οποίου θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες. Ήδη, η ΑΑΔΕ ενημέρωσε πως από τις 11 το πρωί της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου θα τεθεί εκτός λειτουργίας η εφαρμογή του Ε9, προκειμένου να ξεκινήσει η σταδιακή ανάρτηση του νέου ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστες ημέρες για την πληρωμή της δόσης, ενώ θα πρέπει να καταβάλουν παράλληλα επιπλέον τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος μέσα σε ελάχιστες ημέρες!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται το σενάριο να δώσει μια ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, μεταφέροντας άτυπα τον χρόνο πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30 ημέρες. Στις σκέψεις του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το ενδεχόμενο ένας ιδιοκτήτης να έχει το δικαίωμα πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων έως και το τέλος Οκτωβρίου, χωρίς την επιβολή προστίμων. Ωστόσο, αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν «διπλή» δόση ΕΝΦΙΑ στο τέλος Οκτωβρίου, ενώ την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να καταβληθεί και η 4η κατά σειρά δόση του φόρου εισοδήματος!

Φυσικά, ο φορολογικός Αρμαγεδδώνας δεν σταματά τον μήνα Οκτώβριο, καθώς έως το τέλος του έτους θα πρέπει να καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας, από τα οποία το κράτος προσδοκά έσοδα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος εκτείνονται έως και τον Φεβρουάριο του 2022.

Μονόδρομο για τους φορολογουμένους φαίνεται πως θα αποτελέσει η ένταξη των οφειλών στην πάγια ρύθμιση της Εφορίας σε 12 άτοκες ή σε 24 έντοκες δόσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.