Oι ανατιμήσεις προβληματίζουν το Μαξίμου (και την αγορά)

Όπως όλα δείχνουν, έρχονται ανατιμήσεις-φωτιά σε βασικά προϊόντα.

Το θέμα των ανατιμήσεων των προϊόντων φαίνεται να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, καθώς οι αυξήσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες που πρόκειται να προκύψουν, θα επιβαρύνουν σημαντικά τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία των τιμών χονδρικής των βιομηχανιkών αγαθών. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για το μήνα Ιούλιο εμφάνισε ετήσια αύξηση 13%, ενώ ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο σημείωσε αύξηση της τάξης του 30,8% στο β ́ τρίμηνο του 2021. Οι εν λόγω αυξήσεις στους δείκτες προμηνύουν τη διατήρηση του δείκτη καταναλωτών σε υψηλά επίπεδα, ενώ αναμένονται και τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο για το μήνα Αύγουστο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιούλιο διαμορφώθηκε σε 1,4% από 1% τον Ιούνιο και 0,1% τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής σύσκεψης του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον υπουργό Ανάπτυξης να παρουσιάζει τις τιμές που μπορεί να προκύψουν από τις ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως ο καφές, η τιμή του οποίου ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ.

Από το βήμα της βουλής, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για «ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα», δεδομένων των διεθνών συνθηκών, διαφορές που ενδέχεται να φτάνουν δεκάδες ευρώ για το ίδιο είδος. Μάλιστα, προέτρεψε τους καταναλωτές να αξιοποιούν την υπηρεσία e-καταναλωτής, ώστε να ενημερωθούν για τα σημεία όπου θα βρουν φθηνότερα τα είδη που τους ενδιαφέρουν.

Με τη σειρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε στο Υπουργικό Συμβούλιο για αύξηση έως και 50% στους λογαριασμούς ρεύματος, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση των τιμών, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Μπορεί κάποιες εταιρείες να απορροφήσουν κάποιο κομμάτι αυτής της πίεσης από την άνοδο του κόστους». Ως εκ τούτου, οι εν λόγω αυξήσεις ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς στην τσέπη των καταναλωτών, καταδεικνύοντας άμεση την ανάγκη για λήψη μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε απολύτως δικαιολογημένη την ανησυχία αναφορικά με τις ανατιμήσεις, ενώ αναφέρθηκε και στις συνθήκες που οδηγούν στις αυξήσεις. Αναφορικά με την αύξηση της τιμής του καφέ και του ψωμιού, ο κ. Οικονόμου είπε: «Αφήστε να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Μην ξεχνάμε ότι μια παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά». «Έχει αυξηθεί η τιμή του φυσικού αερίου, έχουν τριπλασιαστεί – τετραπλασιαστεί, ίσως και πολύ περισσότερο, τα ναύλα των μεταφορών, οι πρώτες ύλες έχουν πάρει φωτιά σε όλο τον κόσμο από τις ζωοτροφές μέχρι το χάλυβα, κι αυτό έχει αντανάκλαση σε μια σειρά από πράγματα που αφορούν ή θα αφορούν σε λίγο καιρό την καθημερινότητά μας, χωρίς αμφιβολία», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Με σκοπό τη μικρότερη επιβάρυνση των καταναλωτών, η κυβέρνηση εξετάζει αντισταθμιστικές πολιτικές. Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «αν υπάρξουν πεδία όπου η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα το κάνει, σε βαθμό που δεν θα στρεβλώνουμε την αγορά», τονίζοντας πως «εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν, προφανώς και θα γίνουν». «Η καθημερινότητα του πολίτη, το εισόδημά του είναι στην ατζέντα μας», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, οι εν λόγω πολιτικές αναμένεται να ανακοινωθούν διά στόματος πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.