Δόμηση εκτός σχεδίου: Έρχεται με… μαθηματικό τύπο!

Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση περιλαμβάνει μία από τις… δεκάδες τροπολογίες που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Συγκεκριμένα, η διάταξη καθορίζει με μαθηματικό τύπο την κατά παρέκκλιση δόμηση σε άρτια οικόπεδα στις εκτός σχεδίου περιοχές ως εξής:

  • Στα οικόπεδα επιφάνειας 2.000 τ.μ. η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση για κατοικία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 186 μέτρα
  • Για οικόπεδα από 1.200 τ.μ. και έως 2.000 τ.μ. η επιτρεπόμενη δόμηση περιορίζεται στα 136 μέτρα από 150 τ.μ
  • Σε γήπεδα από 750 τ.μ. έως 1.200 τ.μ., η δόμηση διαμορφώνεται σε 86 τ.μ. από 100 τ.μ

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές αυτές έχουν ημερομηνία λήξης το τέλος του 2022, οπότε και καταργείται η κατά παρέκκλιση δόμηση σε οικόπεδα μικρότερα των τεσσάρων στρεμμάτων.

Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του τέλους με το οποίο επιβαρύνονται οι οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές, που στερούνται ρυμοτομικού σχεδίου και στις οποίες έχουν καθοριστεί χρήσεις γης, όροι και περιορισμοί δόμησης βάσει ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, ΖΟΕ.

Το τέλος αυτό καθορίζεται σε 5 τοις εκατό του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου ή 5 τοις χιλίοις στην περίπτωση που γίνεται χρήση αναλυτικού προϋπολογισμού.

Το τέλος αποδίδεται στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση δράσεων σε εκτός σχεδίου περιοχές λόγω περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και μπαίνουν όρια, κατ΄ ελάχιστον 250 ευρώ και κατά μέγιστο 5.000 ευρώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.