Τέλος ο τουρισμός στην Ελλάδα: Με lockdown, υποχρεωτικές μάσκες και «κρουσματολογία»… δεν θα έρθει κανείς

Νέο κλίμα «τρομοκρατίας» ζούμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα, το οποίο μοιάζει αρκετά με αυτό που ζούσαμε στις αρχές της πανδημίας. Κυβέρνηση και «ειδικοί» έχουν παρουσιάσει την μετάλλαξη Δέλτα, ως την πλέον θανατηφόρα μετάλλαξη. 

Μάλιστα έφτασε στο σημείο ο Νίκος Σύψας να υποστηρίξει πως «μεταδίδεται στον δρόμο που περπατούν οι άνθρωποι», δηλώσεις που έρχονται για να μας ετοιμάσουν για την επαναφορά της υποχρεωτικής μασκοφορίας σε εξωτερικούς χώρους. Ενώ παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επανέλθει η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και να σταματήσει η μουσική στην εστίαση. 

Με όλο αυτό το κλίμα στην κυβέρνηση… περιμένουν τουρίστες! Καθώς πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε πως σταματάει το «μπλόκο» για τους Βρετανούς και πλέον οι εμβολιασμένοι Βρετανοί μπορούν να έρθουν -χωρίς να μπουν σε υποχρεωτική καραντίνα- στη χώρα μας. Παρόλα αυτά μάλλον δύσκολα θα έρθουν στη χώρα μας. 

Η φετινή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, είναι πραγματικό σκωτσέζικο ντουζ. Από την μία ημέρα στην άλλη τα δεδομένα μεταβάλλονται και κανείς δεν μπορεί να κάνει μία αξιόπιστη πρόβλεψη για το που τελικά θα κάτσει η μπίλια. Τα αρχικά χαμόγελα από την απόφαση της Βρετανίας που απελευθερώνει από τις 19 Ιουλίου τις μετακινήσεις τουριστών χωρίς την υποχρέωση της καραντίνας, διαδέχθηκε η εκτόξευση των κρουσμάτων στην Ελλάδα ξαναφέρνοντας μνήμες lockdown.

Η μετάλλαξη Δέλτα δείχνει να κυριαρχεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και το μόνο ανάχωμα μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι ότι δεν υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί κα αυτό αν τελικά συνεχιστεί η ίδια εικόνα.

«Ψηφίζουν» Ελλάδα αλλά…

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η Ελλάδα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων τουριστών. Όμως αυτό για να διατηρηθεί, όπως τουλάχιστον σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να διατηρηθεί η καλή υγειονομική εικόνα.

Είναι επομένως σημαντικό η εικόνα της χώρας να μη χειροτερέψει το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Τουρισμού πάντως από τους Δελφούς διαβεβαίωσε πως τα έσοδα του φετινού Ιουλίου είναι καλύτερα από αυτά του περσινού Ιουνίου (ο πρώτος μήνας που άνοιξε πέρυσι ο τουρισμός).

Αν τελικά η τάση των τελευταίων ημερών σε ό,τι αφορά τα κρούσματα συνεχιστεί και η πίεση περάσει και στο σύστημα υγείας, τότε η εικόνα για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό θα αλλάξει προς το χειρότερο.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο τα τουριστικά έσοδα θα φτάσουν στο 45% των εσόδων του 2019, κάτι που σημαίνει ότι θα ανέλθει στα 8,5 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής για να δει πως θα εξελιχθεί η τουριστική περίοδος με τα νέα δεδομένα αλλά και ποια ήταν η πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Με βάση όλα τα παραπάνω κυρίαρχο στοιχείο για τους επόμενους μήνες είναι η αβεβαιότητα. Οι παράγοντες του τουρισμού σημειώνουν ότι έτσι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε στους επόμενους μήνες και βάζουν τον πήχη των προσδοκιών αρκετά χαμηλά. Έτσι κάποιοι θεωρούν ότι θα είναι μάλλον επιτυχία, τηρουμένων των αναλογιών τα τουριστικά έσοδα να είναι εφέτος υψηλότερα από τα περυσινά, αφού ο αρχικός στόχος για 40% έως 50% μάλλον έχει εγκαταλειφθεί. 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.