Φορολογικές δηλώσεις: Μετ’ εμποδίων η υποβολή – Τα λάθη και οι δυσλειτουργίες που τις “μπλοκάρουν”

Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εντοπίζονται πάρα πολλά και σοβαρά λάθη: Αυτό διαπιστώνουν στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το οποίο έστειλε μάλιστα επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, καταγράφοντας ένα προς ένα τα μεγάλα φετινά «αγκάθια».

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Δυσλειτουργίες στην ηλεκτρονική συμπλήρωση των εντύπων διαπιστώνουν στον ΟΕΕ και «χτυπούν καμπανάκι» στους αρμόδιους. Έστειλαν λοιπόν επιστολή όπου καταγράφουν ένα προς ένα τα ζητήματα. Και ενδεικτικά αναφέρουν:

► Στο Ε1 (Δήλωση φορολογίας εισοδήματος) παρατηρείται ότι:

– Στον Πίνακα 5 δεν μεταφέρονται καθόλου ή δεν μεταφέρονται σωστά τα στοιχεία των δευτερευουσών κατοικιών, δηλαδή πέραν της πρώτης και εμφανίζεται αντί της διεύθυνσης του ακινήτου ο αριθμός ορόφου της πρώτης κατοικίας.

– Στους κωδικούς 735 – 736 (περίπτωση αγοράς ή χρονομεριστικής ή χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων ή ανέγερσης οικοδομών), γίνεται αποδεκτό μόνον το ποσό της αξίας που υπόκειται σε Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων (αντικειμενικής ή μεγαλύτερης πραγματικής) και όχι το πραγματικό της συναλλαγής (συμβολαίου) ενώ παράλληλα απορρίπτεται ως μη αποδεκτό και το πραγματικά καταβληθέν εντός του 2020, όπως από τον Νόμο ορίζεται (περίπτωση δόσεων).

– Στους πληροφορικούς κωδικούς του Πίνακα 2 023-024 δεν δύναται να επιλεγούν κατηγορίες φορολογούμενων που με βάση τα ισχύοντα κριτήρια δεν υπάγονται στην κάλυψη των ηλεκτρονικών πληρωμών & των τεκμηρίων διαβίωσης, π.χ. πληττόμενοι

– Συνέπεια του προηγούμενου και της ανυπαρξίας ανάλογου κωδικού ή άλλης ένδειξης είναι η μη εξαίρεση αφενός από την επιπλέον φορολόγηση και κατά συνέπεια την μη απαλλαγή από τα τεκμήρια διαβίωσης (άρθρο 36 Ν.4797/2021, παρ.70 αρθ.72 Ν.4172/2013, αποφ. ΑΑΔΕ Ε.2104/2021) και αφετέρου η μη εξαίρεση από την υποχρέωση της κάλυψης των ηλεκτρονικών πληρωμών (άρθρο 37 Ν.4797/2021, περ. α παρ 71 αρθ.72 Ν.4172/2013, αποφ. ΑΑΔΕ Ε.2104/2021).

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.