Η τριετής «πολιορκία» της Mondelēz για το κρουασάν της Chipita

Η μοναδικότητα του προϊόντος –συσκευασμένο κρουασάν μακράς διαρκείας– που το έχει κάνει παγκοσμίως γνωστό (μην ξεχνάμε ότι η μία από τις διασυλλογικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις μπάσκετ της Euroleague, το Eurocup, ονομάζεται «7Days Eurocup», ενώ η Chipita είναι premium συνεργάτης της Euroleague), το γεγονός ότι πρόκειται για προϊόν σε προσιτή τιμή που φαίνεται να ταιριάζει στις διατροφικές συνήθειες τόσο των Μεξικανών όσο και των Ινδών και των Μαλαισιανών, αλλά και των Ρώσων, και η ισχυρή παραγωγική βάση ειδικά στις δυναμικές αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης βρίσκονται πίσω από την εμμονή και επιμονή της Mondelēz να αποκτήσει την Chipita.

Στα παραπάνω βεβαίως θα πρέπει να προστεθεί ότι το χαρτοφυλάκιο της Mondelēz μπορεί να περιλαμβάνει πάρα πολλά γνωστά προϊόντα στις κατηγορίες των μπισκότων, της καραμέλας, της τσίχλας, της σοκολάτας, ακόμη και του τυριού, αλλά όχι προϊόντα με βάση τις ζύμες, όπως είναι τα κρουασάν, τα Bake Rolls, τα Pizzeti, αλλά ακόμη και συσκευασμένα κέικ, τσουρέκια και στρούντελ. Μάλιστα ο πολυεθνικός κολοσσός φαίνεται ότι επιδιώκει να έχει στο χαρτοφυλάκιό του προϊόντα για όλα τα γούστα, από σνακ για υγιεινή διατροφή με πρωτεΐνες, λίγα λιπαρά και λίγη ζάχαρη, σαν αυτά που παρασκευάζει η βρετανική Grenade, την οποία η Mondelēz απέκτησε πριν από δύο μήνες, μέχρι προϊόντα που απευθύνονται σε πολύ ευρύ κοινό, όπως τα κρουασάν, αλλά και προϊόντα με πιο τοπικό χαρακτήρα, όπως τα γαριδάκια.

Ιδανική περίοδος

Το μομέντουμ για τον κλάδο των σνακ είναι έτσι κι αλλιώς θετικό, καθώς η παγκόσμια αγορά ευνοήθηκε από την πανδημία ξεπερνώντας τα 427 δισ. δολάρια το 2020 και με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3,37% την περίοδο 2021-2026. Οσον αφορά την παραγωγική βάση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η Mondelēz δεν έχει εργοστάσιο στη Ρουμανία, σε αντίθεση με την Chipita, η οποία μάλιστα έχει προγραμματίσει την επέκταση του εργοστασίου της εκεί κατά 60%. Αμφότερες, από την άλλη, διαθέτουν εργοστάσια στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στη Ρωσία, στην Τουρκία και στη Σλοβακία, με αυτό της Chipita να έχει εγκαινιαστεί μόλις τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Ντερκ φαν ντε Πουτ

Πίσω βεβαίως από τις προθέσεις και τις αποφάσεις βρίσκονται πάντα οι άνθρωποι. Δεν είναι τυχαίο ότι η «πολιορκία» της Chipita ξεκίνησε στις αρχές του 2018, λίγο αφότου ανέλαβε τα ηνία της Mondelēz International o Ντερκ φαν ντε Πουτ. Μετά μια επιτυχημένη πορεία στη McCain Foods (μια εταιρεία επίσης με προϊόν μαζικής κατανάλωσης, τις κατεψυγμένες πατάτες), έγινε διευθύνων σύμβουλος της Mondelēz τον Νοέμβριο του 2017 και από τον Απρίλιο του 2018 ανέλαβε και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, θέσεις που διατηρεί έως σήμερα.

Η πρόταση της Mondelēz τότε ήρθε αμέσως μετά την εγκατάλειψη του σχεδίου για εισαγωγή της Chipita στο χρηματιστήριο (ο σχεδιασμός προέβλεπε την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο του Λονδίνου με παράλληλη διαπραγμάτευση της μετοχής στο Χρηματιστήριο Αθηνών). Κατά δήλωση τότε του επικεφαλής της Chipita Σπύρου Θεοδωρόπουλου, η εισαγωγή στο χρηματιστήριο «πάγωσε» λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε στην Ιταλία.

O πραγματικός λόγος της εγκατάλειψης του σχεδίου εισαγωγής στο χρηματιστήριο θεωρείται, ωστόσο, η χαμηλή σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες των μετόχων αποτίμηση της Chipita. Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, ήδη από τις 21 Δεκεμβρίου 2017 η Chipita αναφερόταν ως από τις κυριότερες εταιρείες για εισαγωγή σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια το 2018, με τον όμιλο Olayan να αναμένει ως αποτίμηση το ποσό του 1 δισ. ευρώ περίπου. Η τελική αποτίμηση φέρεται να ήταν αρκετά χαμηλότερη και λίγο μετά εμφανίστηκε η πρόταση της Mondelēz, που οι φήμες ήθελαν να κυμαίνεται μεταξύ 1,2 και 1,5 δισ. ευρώ. Στον ορίζοντα τότε είχε εμφανιστεί και η Pepsico, η οποία όμως φέρεται να μην προχώρησε ποτέ σε συγκεκριμένη προσφορά.

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο αποτελούσε επιθυμητή επιλογή τόσο για τον όμιλο Olayan, που φέρεται να είναι ο μέτοχος που ήθελε περισσότερο να αποδεσμευτεί από την επένδυση στην Chipita, όσο και για τον κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Ο τελευταίος, ήδη από το 2015, όταν η έδρα της Chipita μεταφέρθηκε από την Κύπρο στην Ελλάδα, είχε επανειλημμένως διατυπώσει τη σχετική επιθυμία.

Το «παζάρι»

Το διάστημα που μεσολάβησε, με την Chipita να μεγαλώνει αλλά και τις προοπτικές για εισαγωγή στο χρηματιστήριο να απομακρύνονται, ωρίμασε τις συνθήκες για να έρθουν κοντά οι δύο πλευρές, με τον κ. Θεοδωρόπουλο να «παζαρεύει» από νωρίς να μείνει εκτός συμφωνίας, όπως τελικώς και έγινε, η «Νίκας», αλλά και η συμμετοχή της Chipita (40%) στην Britchip, την κοινοπραξία που έχει συστήσει στην Ινδία με την Britannia Industries. Στο γεγονός ότι ακόμη δεν είχαν ικανοποιηθεί τα παραπάνω φέρεται να αποδίδεται η απάντηση που έδινε ο ίδιος σε ιδιωτικές συνομιλίες, τον Μάρτιο, όταν του γινόταν ερώτηση για τις φήμες περί αναθέρμανσης του ενδιαφέροντος της Mondelēz, ότι «με εμένα δεν έχει διαπραγματευτεί κάποιος ακόμη».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.