Έρχονται αλλαγές σε απολύσεις και αποζημιώσεις

Έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης αναμένεται να μπει στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου για τους μισθωτούς η απόλυση των οποίων κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια. Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που πρέπει να αναμένεται μετά το Πάσχα φέρνει αλλαγές στο δίκαιο των απολύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «έξτρα» αποζημίωση που θα καταβάλλει η επιχείρηση στον εργαζόμενο, προκειμένου να μην τον επαναπροσλάβει κι ενώ η απόλυσή του θα έχει κηρυχθεί άκυρη, αναμένεται να κυμαίνεται από 3 έως 24 επιπλέον μηνιάτικα, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης. Η διάταξη αναμένεται να αναφέρεται σε αποζημίωση, από αστική ποινή, όχι κατώτερη των τριών μηνών και όχι ανώτερη των 24 μηνών.

Μένει να προσδιοριστεί αν την πρωτοβουλία της επιλογής θα την έχει και ο εργοδότης εκτός από τον εργαζόμενος. Κατά πληροφορίες, οι απολυθέντες, δηλαδή οι εργαζόμενοι, θα μπορούν να ζητούν την αστική ποινή, δηλαδή την έξτρα αποζημίωση, αντί της επαναπρόσληψής τους, ενώ δεν αποκλείεται να εξεταστεί και το δικαίωμα του εργοδότη για κάτι τέτοιο, ιδίως αν συντρέχουν οικονομοτεχνικοί λόγοι που καθιστούν δυσχερή την επαναπρόσληψη. Όπως εξηγούν ειδικοί εργατολόγοι, ο περιορισμός της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης σε επιπλέον αποζημίωση, ισχύει στην Ιταλία από το 2015, ενώ εφαρμόζεται και στην Γερμανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το νέο αυτό δικαίωμα δεν θα αφορά τις ειδικές περιπτώσεις εργαζομένων – όπως έγκυες, συνδικαλιστές κλπ. – που δεν μπορούν να απολυθούν παρά μόνο για σπουδαίο λόγο. Θα αφορά όμως άλλες περιπτώσεις, για τις οποίες η απόλυση μπορεί να κριθεί άκυρη από τα δικαστήρια, όπως απόλυση για οικονομοτεχνικούς λόγους, απόλυση λόγω εμπάθειας, για τιμωρητικούς σκοπούς κ.α.

Τι αλλάζει στην προειδοποιημένη απόλυση

Ρύθμιση υπάρχει στο εργασιακό νομοσχέδιο και για την προειδοποιημένη απόλυση. Με την νέα ρύθμιση, δίνεται το δικαίωμα στον εργοδότη έχοντας προειδοποιήσει για την απόλυση τον εργαζόμενο, να του απαγορεύσει την πρόσβαση στην εργασία, ενώ θα υποχρεούται να του καταβάλλει το μισθό όπως προβλέπεται.

4μηνη προθεσμία στον εργοδότη για νόμιμες απολύσεις

Ορίζεται προθεσμία 4 μηνών για τον εργοδότη, προκειμένου να τηρήσει σωστά τις διατυπώσεις ώστε να μην κηρυχθεί άκυρη η απόλυση. Υπενθυμίζεται πως κάθε εργαζόμενος όταν απολύεται έχει προθεσμία 3 μηνών για να υποβάλλει αγωγή επαναπρόσληψης.

Πλέον ο νόμος θα δίνει το περιθώριο στον εργοδότη, αν έχει γίνει λάθος στο έντυπο, μέσα σε 4 μήνες να μπορεί να το διορθώσει. Δίνεται έτσι μια δυνατότητα να έχει το δικαίωμα ο εργοδότης να σταματήσει την ακυρότητα της απόλυσης αν αυτή συντελέστηκε – για παράδειγμα – για μη καταβολή αποζημίωσης ή δεν τηρήθηκε ο τύπος, να διορθώσει το λάθος του εντός 4μηνης προθεσμίας, ώστε να σταματήσει η ακυρότητα της καταγγελίας και η επιδίκαση μισθών.

Πηγή : https://e-thessalia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.