Δύο μνηστήρες για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

Με δύο προσφορές από δύο πολύ δυνατά σχήματα προχωρά ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό

Όπως έγινε γνωστό, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) παρέλαβε σήμερα δύο δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και τριών καθέτων οδικών αξόνων της από:

1) VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESIONES S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε – ΑΒΑΞ Α.Ε.

2) ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – EGIS PROJECTS S.A

Εκτός διαγωνισμού της Εγνατίας Οδού έμεινε η Ελλάκτωρ παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε.

Τα 2 σχήματα που διεκδικούν την Εγνατία Οδό

Η σύμβαση παραχώρησης αφορά στη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευσή του, όπως και των τριών καθέτων οδικών αξόνων, για χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

Το ενδιαφέρον στις προσφορές που θα κατατεθούν είναι το ποσό καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις για επενδύσεις 1,5 δισ. ευρώ, τα μισά εκ των οποίων θα πρέπει να κατευθυνθούν σε έργα αναβάθμισης και συντήρησης. Εξαιρετικά σημαντικό θεωρείται το τμήμα των έργων που αφορά τις πολυάριθμες σήραγγες του άξονα.

Διαβάστε ακόμη :   Εκτός και τηλεκπαίδευσης όσοι μαθητές δεν έχουν βεβαίωση self test

Επίσης στο αντικείμενο του διαγωνισμού συμπεριλαμβάνεται και η αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο του κάθετου άξονα που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τους Ευζώνους, στα σύνορα με τα Σκόπια.

Η Εγνατία Οδός είναι οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευαστεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Ηπείρου (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία).

Οι τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

News247.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.