Τα δημοσιονομικά μεγέθη που αναθεωρούνται προς τα κάτω τον Απρίλιο

Σε συνολική αναθεώρηση των μεγεθών του Προϋπολογισμού αναμένεται να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, με την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως το τέλος Απριλίου, στο οποίο θα υπολογίζεται η ζημιά της παράτασης της πανδημίας, με προβολή για το σύνολο του έτους.

Η παράταση του δεύτερου lockdown για παραπάνω από 4 μήνες, υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο σε αναθεωρήσεις για όλα τα μεγέθη του προϋπολογισμού, αφού οι αυξημένες δαπάνες για τα μέτρα στήριξης και η συρρίκνωση των εσόδων, αυξάνουν αυτόματα τόσο το δημοσιονομικό όσο και τον πρωτογενές έλλειμμα. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε χθες, ότι το ΥΠΟΙΚ συμφώνησε με τους θεσμούς (συνεπώς δεν πρόκειται για εκτίμηση αλλά για συμφωνία στο ανώτατο πόσο δαπανών) για αύξηση των μέτρων στήριξης κατά 2,1% του ΑΕΠ για το σύνολο του έτους. Συγκεκριμένα τα 7,5 δισ. (4,4% του ΑΕΠ) που είχε βάλει ως πρόβλεψη στον προϋπολογισμό ως κόστος θα αυξηθούν στα 11,6 δισ., δηλαδή στο 6,7% του ΑΕΠ αφού στη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δαπάνες στο 6,5% του ΑΕΠ ξεχάστηκε και ένα πρόγραμμα εγγυοδοσίας 400 εκατ. ευρώ που θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα. Από την πλευρά των εσόδων, κάθε μήνας πανδημίας αφαιρεί περίπου 1,1 δισ. από έσοδα και ασφαλιστικές εισφορές. Αν λοιπόν το πρώτο τρίμηνο ολοκληρωθεί με την οικονομία 2,5 μήνες σε lockdown, η απώλεια σε έσοδα και εισφορές φτάνει κοντά τα 2,7 δισ. ευρώ που θα είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθούν στο υπόλοιπο του έτους.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), η παραδοχή θα είναι ότι μετά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου και ανάλογα με την ταχύτητα των εμβολιασμών, η οικονομία θα έχει ανοίξει έστω και με περιορισμούς και με κάποιους κλάδους να είναι κλειστούς (πχ εστίαση και πολιτισμός). Με αυτά τα δεδομένα, το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ από το 3,88% του ΑΕΠ του προϋπολογισμού, κοντά στο 6% του ΑΕΠ με ανάλογη προσαρμογή και στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το χρέος είναι ένα μέγεθος το οποίο θα επηρεαστεί επίσης αρνητικά. Στο ΠΣΑ θα επιβεβαιώνεται ότι στο τέλος του χρόνου θα μειωθεί μεν από το 209% του ΑΕΠ που έφτασε το 2020 αλλά ως το 202 -203% του ΑΕΠ αντί του 200% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

Οι προσαρμογές στο ΑΕΠ

Βαρύς θα είναι ο λογαριασμός της παρατεταμένης πανδημίας και στον ρυθμό ανάπτυξης. Ο προϋπολογισμός είχε πρόβλεψη για ανάπτυξη φέτος κατά 4,8% του ΑΕΠ, και το δυσμενές σενάριο (το σενάριο ευαισθησίας) προέβλεπε ότι η ανάπτυξη θα ήταν κατά 1,5% χαμηλότερη, στο 3,3% του ΑΕΠ.

Στο ΠΣΑ 2021-2024 το δυσμενές σενάριο αναμένεται να είναι το βασικό, δηλαδή η ανάπτυξη θα αναθεωρηθεί για φέτος στο 3,3% του ΑΕΠ πολύ κοντά στην πρόσφατη πρόβλεψη της ΕΕ για ανάπτυξη 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο δεν θα λείπει και ένα νέο δυσμενές σενάριο, με ανάπτυξη κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Το σκεπτικό της αναθεώρησης είναι το κακό ξεκίνημα της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2021 και οι απαισιόδοξες -έως τώρα προβλέψεις για την ανάκαμψη του τουρισμού και για το φετινό καλοκαίρι. Ωστόσο θα προβλέπεται ισχυρή ανάπτυξη πάνω από 5% του ΑΕΠ για το 2022.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.