Αντίο στα ναυπηγεία Ελευσίνας λέει η ανακοίνωση Πάιατ

Επίσημη «ταφόπλακα» βάζει (εμμέσως πλην… σαφέστατα) ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στα σχέδια της εταιρίας ΟΝΕΧ για πλήρη έλεγχο των Ναυπηγείων Ελευσίνας και ναυπήγηση φρεγατών με χρηματοδότηση της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας DFC.

Η ανακοίνωση αναφέρεται σε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη με τον επικεφαλής της DFC, Ντέιβιντ Μάρτσικ, κατά την οποία συζητήθηκαν νέες ευκαιρίες για δράση στην Ελλάδα. Η DFC προστίθεται ότι είναι ισχυρά δεσμευμένη στην προώθηση στρατηγικών επενδύσεων και την υποστήριξη της ανάπτυξης και στο Αιγαίο, ειδικά μέσω της ενίσχυσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας και βιωσιμότητας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, από την ανακοίνωση απουσιάζει ακόμα και η παραμικρή αναφορά στον κλάδο των ναυπηγείων που σχεδόν μονοπωλούσε όλες τις δηλώσεις του πρέσβη Τζέφρι Πάιατ περί επενδύσεων επί ενάμιση χρόνο. Όπως έχει αποκαλύψει η «δημοκρατία» εδώ και μήνες, η DFC δεν ήταν δυνατόν να χρηματοδοτήσει τη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ούτε και να εμπλακεί στο πρόγραμμα των φρεγατών, από τη στιγμή που υπάρχει αβεβαιότητα για τα σχέδια του Πολεμικού Ναυτικού και τη δυνατότητα ελληνικής συγχρηματοδότησης.

Eνέργεια και βιωσιμότητα
Η ανακοίνωση αναφέρεται ρητά μόνο στην ενέργεια και στα συγγενή προγράμματα βιωσιμότητας (ανακύκλωση, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιοκλιματικός σχεδιασμός), διαψεύδοντας τουλάχιστον τις επίμονες πληροφορίες ότι η DFC θα αποχωρούσε ολοκληρωτικά ακόμα και από αυτούς τους κλάδους. O λόγος της πιθανής αποχώρησης, είναι ότι η Ελλάδα είναι αναπτυγμένη χώρα, ενώ η DFC χρηματοδοτεί αναπτυσσόμενα κράτη.

Η ανάμειξή της, τουλάχιστον στον κλάδο της ενέργειας, είχε αποφασιστεί προ ετών ως αντίβαρο στη δράση της ρωσικής Gazprom στην Ελλάδα και στην ενεργειακή εξάρτηση της Αθήνας από τη Μόσχα. Γι’ αυτό, άλλωστε, χρησιμοποιείται στην ανακοίνωση ο όρος «ενεργειακή ανεξαρτησία».

Ασφαλώς, ούτε και μια απλή τηλεφωνική επικοινωνία εγγυάται ότι θα εισρεύσει φρέσκο αμερικανικό χρήμα στην Ελλάδα. Γιατί, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, είναι απαραίτητο πρώτα να πληρούνται οι προϋποθέσεις της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας στο επενδυτικό και φορολογικό πλαίσιο. Το ελπιδοφόρο στοιχείο είναι ότι ο κ. Μάρτσικ έχει στενές σχέσεις με το άμεσο περιβάλλον του προέδρου Τζο Μπάιντεν και θεωρείται πως μπορεί να προωθήσει διάφορα ελληνικά αιτήματα.

Δημοκρατία

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.