Πως είναι δυνατό το Bitcoin ταυτόχρονα να είναι 46.000 δολ. στην Ελλάδα και 86.000 δολ. στην Νιγηρία;

Τι προκαλεί τις τεράστιες αποκλίσεις τιμών στο Bitcoin, μεταξύ διαφόρων χωρών;

Το Bitcoin αποτελεί την νέα επενδυτική μανία διεθνώς, έφθασε έως τα 58.330 δολάρια για να υποχωρήσει στα 46.000 δολάρια με τα κρίσιμα τεχνικά σημεία στήριξης, να διαμορφώνονται στα 44.000 και 42.000 δολάρια.
Το Bitcoin έχει συνολική αποτίμηση 870 δισεκ. δολάρια και όλα τα κρυπτονομίσματα συνολικά 1,43 τρισεκ. δολάρια.

Γιατί στην Ελλάδα το Bitcoin διαπραγματεύεται στα 46.000 δολάρια και στην Νιγηρία 86.000 δολάρια;

Συνήθως οι traders και όσοι ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα είναι συνηθισμένοι στις μεγάλες διακυμάνσεις αλλά όχι στις μεγάλες διαφορές μεταξύ τιμών σε διάφορες χώρες.
Τα κρυπτονομίσματα διαπραγματεύονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και 365 ημέρες τον χρόνο.
Δικαιολογούνται αποκλίσεις στις τιμές του Bitcoin, την ίδια στιγμή σε μια χώρα να βρίσκεται στα 46.000 δολάρια και σε άλλη χώρα στα 86.000 δολάρια;

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Από τις αρχές του 2021, η τιμή του Bitcoin (BTC) κυνηγά τα νέα υψηλά σε εβδομαδιαία και καθημερινή βάση.
Στις 21 Φεβρουαρίου, το Bitcoin έφτασε στο νέο υψηλό όλων των εποχών των 58.330 δολάρια.
Ωστόσο, ένα ενδιαφέρον φαινόμενο είναι ότι ακόμη και με την ύπαρξη πολλών παγκόσμιων ανταλλαγών κρυπτονομισμάτων, η τιμή του Bitcoin μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα.
Πώς μπορεί το Bitcoin να διαπραγματεύεται ταυτόχρονα στα 53.047 δολάρια στη Μαλαισία, στα 49.727 δολάρια στη Σιγκαπούρη, 51.133 δολάρια στην Ινδία και πάνω από 86.000 δολάρια στη Νιγηρία.
Είναι ο λόγος απλώς μια προσωρινή ανισορροπία μεταξύ αγοραστών και πωλητών, φόρων ή κανονισμών ή υπάρχει κάτι άλλο στο επενδυτικό και καιρδοσκοπικό παιχνίδι;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καθορισμένη τιμή για το Bitcoin, καθώς σχεδόν κάθε χώρα έχει τη δική της αποτίμηση ψηφιακών στοιχείων.
Ανά πάσα στιγμή, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων διαφέρουν μεταξύ των χωρών, ακόμη και μετά την προσαρμογή της συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Πράγματι, κάποιες διαφορές μεταξύ αγοράς ή πώλησης θα μπορούσε να δημιουργήσει αποκλίσεις, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι ο κανόνας

Τι προκαλεί τις τεράστιες αποκλίσεις τιμών στο Bitcoin;

Οι μεγάλες αποκλίσεις στις τιμές δεν είναι τωρινό φαινόμενο, δεν είναι κάτι νέο ή αποκλειστικό γνώρισμα στα κρυπτονομίσματα.
Οι μετοχές της Exxon Mobil, για παράδειγμα, διαπραγματεύονται σε αγορές Ηνωμένων Πολιτειών, Ρωσίας, Αργεντινής, Γερμανίας, Μεξικού και Ελβετίας.
Αν και μπορεί να αποτιμηθούν διάφοροι λόγοι, συμπεριλαμβανομένης της γραφειοκρατίας και των νόμων που διέπουν διάφορα έθνη, ωστόσο, οι τιμές συνήθως διαφέρουν μετά την προσαρμογή των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Σε αντίθεση με τις μετοχές, ωστόσο, η μεταφορά κρυπτονομισμάτων διαρκεί συνήθως λιγότερο από μία ώρα και δεν εξαρτάται από τους θεματοφύλακες και τους διαχειριστές θεματοφυλακής.
Επομένως, η γραφειοκρατία δεν μπορεί να είναι ο λόγος για τις μεγάλες διαφορές τιμών για το Bitcoin, το οποίο δεν έχει σύνορα.
Από την άλλη πλευρά, ας υποθέσουμε ότι μόλις αγοράσατε Bitcoin στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη και θέλετε να το πουλήσετε στην Αργεντινή για να επωφεληθεί από τη διαφορά 6,5%.
Ακόμα κι αν δεν υπήρχαν χρεώσεις συναλλαγών, ρευστοποιώντας στην Αργεντινή θα πάρετε την αξία του Bitcoin σε pesos στο νόμισμα της Αργεντινής.
Ωστόσο, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, καθώς θα χρειαστεί να μετατρέψουμε αυτά τα χρήματα σε δολάρια ή ευρώ.
Μπορεί να υπάρχουν εθνικοί περιορισμοί, φόροι ή ακόμη χειρότερα, διαφορετική συναλλαγματική ισοτιμία για τους αλλοδαπούς.
Επιπλέον, τα εμβάσματα παραδοσιακού νομίσματος δεν πραγματοποιούνται τα σαββατοκύριακα και συνήθως διαρκούν μία ή δύο εργάσιμες ημέρες.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι χώρες με τις υψηλότερες τιμές Bitcoin εμφανίζουν σταθερά χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα και εμφανίζουν επίσης περιορισμένη οικονομική ελευθερία στην παγκόσμια κατάταξη.
Τα εμπόδια και οι φόροι σε συνδυασμό με αυστηρούς κυβερνητικούς ελέγχους μεταφράζονται σε πρόσθετους κινδύνους και κόστος για τη μετατροπή και εμβάσματα.

Τι συμβαίνει στην Νιγηρία;

Οι ακραία αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων από την Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας π.χ. το κλείσιμο πρόσφατα όλων των τραπεζικών λογαριασμών που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα, δικαιολογούν το 70% premium έναντι των παγκόσμιων τιμών Bitcoin.
Ωστόσο, η Νιγηρία πιθανότατα έχει το υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου στον κόσμο, επειδή η χώρα, ειδικότερα, ηγείται της υιοθέτησης του Bitcoin, με βάση τα τελευταία δεδομένα .
Οι επενδυτές που ακολουθούν στρατηγικές arbitrage θα βρουν μια λύση για να παρακάμψουν τις κυρώσεις και οι διαφορές τιμών θα πρέπει να μειωθεί.
Αλλά αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος για να «επωφεληθείτε» από το arbitrage.

Αρνητικό ασφάλιστρο;

Το αρνητικό ασφάλιστρο είναι λιγότερο συχνό, ωστόσο, και τα σταθερά νομίσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό αυτού του φαινομένου.
Εν τω μεταξύ, όταν ένα μεγάλο ασφάλιστρο αποτιμάται σε τοπικό νόμισμα fiat, δεν δικαιολογεί παρόμοιο χάσμα τιμών για συναλλαγές μεταξύ δολαρίου και κρυπτονομισμάτων.
Έτσι, τέτοιες διαφορές στην τιμολόγηση του Bitcoin σε διάφορες χώρες αντιπροσωπεύουν τους κινδύνους, τη γραφειοκρατία, τους φόρους και τις δυσκολίες μετατροπής των κρυπτονομισμάτων σε εθνικά νομίσματα.
Pinakas_1.png
pinakas_2.png

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.