Πωλείται με κούρεμα 50% το «κόκκινο» δάνειο του «Καραϊσκάκης»!

Στην τελική ευθεία έχει μπει η πώληση του «κόκκινου» δανείου της Καραϊσκάκη ΑΕ, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας www.bankingnews.gr, υποψήφιος αγοραστής είναι ένα χρηματοοικονομικό fund, όμως το σημαντικότερο είναι πως το δάνειο αναμένεται να δεχθεί «κούρεμα» που θα φτάσει ή θα ξεπεράσει το 50%.

Το πακέτο πώλησης έχει πάρει την ονομασία «Project Kick» και σύμφωνα με πληροφορίες από την ίδια πηγή, η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα η διαδικασία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, ενώ η πανδημία του κορωνοϊού έκανε το θέμα ακόμα πιο ιδιαίτερο. Πάντως, το ομολογιακό δάνειο έπαψε να αποπληρώνεται εδώ και χρόνια, ενώ η συντριπτική πτώση των εσόδων του γηπέδου από τις εμπορικές του χρήσεις λόγω της απαγόρευσης προσέλευσης φιλάθλων στα γήπεδα, έπαιξε ρόλο στο τίμημα που αναμένεται να καταβληθεί.

Στην διαδικασία της πώλησης εμπλέκονται σχεδόν όλες οι τράπεζες, αλλά και το σύνολο των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων Dovalue, Ιntrum, Cepal.

Η πώληση του συγκεκριμένου δανείου, όπως δείχνουν κι άλλες συγκλίνουσες πληροφορίες, δεν θα είναι η μοναδική από τις τράπεζες.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες και σε άλλα πακέτα δανείων προκειμένου να ανακτηθεί ένα μέρος των χορηγήσεων, όχι μαζικά μέσω των πλειστηριασμών και όχι εναντίον ευάλωτων δανειοληπτών, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι πληρωμές των δόσεων των δανείων της εταιρίας του γηπέδου έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια, ενώ ακολούθησε και η διαμάχη μεταξύ του Σωκράτη Κόκκαλη και Ευάγγελου Μαρινάκη σχετικά με την πώληση της εταιρείας, καθώς η ΠΑΕ είναι χρήστης του γηπέδου.

Η εταιρεία Καραισκάκη ΑΕ ανήκε εξ ημισείας σε Σωκράτη Κόκκαλη και Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, όμως ο πρώτος ισχυρίστηκε ότι είχε παραχωρήσει το μερίδιο του από το 2010, όταν αποχώρησε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός. Από την άλλη, ο νυν ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός θεωρεί ότι η συναλλαγή δεν ολοκληρώθηκε ποτέ επίσημα (παρότι όπως ισχυρίζεται ο Σωκράτης Κόκκαλας προείσπραξε τίμημα για το 50%), επομένως δεν ανέλαβε ποτέ την κάλυψη των δόσεων του δανείου.

Το 2015 ο κ. Μαρινάκης υπέβαλε πρόταση προς τις τράπεζες να αναλάβει η ΠΑΕ την πλειοψηφική συμμετοχή, αλλά τελικώς αυτή η λύση δεν προχώρησε καθώς υπήρχε εμπλοκή με το ποσοστό του κ. Λαυρεντιάδη η περιουσία του οποίου είχε δεσμευτεί απο το Δημόσιο.

Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες είχαν καλέσει τους μετόχους της Καραϊσκάκη να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ενώ η Eurobank, ως επικεφαλής του ομολογιακού δανείου, προχώρησε στην καταγγελία του.

Από τα 40 εκατ. ευρώ του δανεισμού -τα οποία έχουν αυξηθεί με τους τόκους – 13 εκατ. ευρώ οφείλονται στην Alpha Bank, από 10 εκατ. ευρώ σε Εθνική Τράπεζα και Eurobank, 4 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και 3 εκατ. ευρώ στην Attica Banκ.

ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.