Επιστολή Σταϊκούρα για την αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ των 3,6 δισ.

Επιστολές-αιτήματα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF) σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος του δανείου του ΔΝΤ ύψους περίπου 3,1 δισ. ευρώ έστειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Στην επιστολή ο υπουργός εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Αθήνα επιθυμεί να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση. Η σχετική διαδικασία είχε ξεκινήσει πριν το τέλος του 2020, ωστόσο εκκρεμούσε η επιστολή του υπουργού Οικονομικών προκειμένου να ξεκινήσει και η διαδικασία για να δοθούν οι τελικές εγκρίσεις. Η εν λόγω καταβολή αφορά δάνεια του ΔΝΤ τα οποία λήγουν το 2021 και το 2022.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος η χώρα μας πρέπει να καταβάλλει στο ΔΝΤ το ποσό ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτό το ποσό ήδη 300 εκατ. ευρώ έχουν καταβληθεί στο Ταμείο ενώ ακόμα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να πληρωθούν το Μάρτιο. Επομένως το ποσό το οποίο θα αποπληρωθεί πρόωρα, αν λάβουμε υπόψη μας και τα ακόμα 1,8 δισ. ευρώ για το 2022 ανέρχεται σε περίπου 3,1 δισ. ευρώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.