Lockdown: Ποιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις έχουν παραταθεί

Γράφει η Γιούλη Γκρέκα

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δεύτερο lockdown και κλείσιμο της αγοράς τον μήνα Νοέμβριο κρίθηκε απαραίτητο να δοθούν παρατάσεις στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις πληρωμών των επιχειρήσεων και φορολογουμένων.

Γράφει η οικονομολόγος – φοροτεχνικός Γιούλη Γκρέκα

Με την Α.1266/2020 – ΦΕΚ 5501/Β/14-12-2020 παρατείνεται η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2021 και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία έως τις 26/02/2021.

Για όσους οφειλέτες έχουν πληγεί οικονομικά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας τι ισχύει;

Οι οφειλέτες αυτοί είναι δύο κατηγοριών:

α) Επιχειρηματίες που έχουν αναγκαστεί να αναστείλουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους λόγω των περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.
β) Εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν τη λειτουργία τους ή σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντική μείωση τζίρου και ουσιαστικά υπολειτουργούν («πληττόμενες») εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.
Για τους οφειλέτες αυτούς ισχύουν τα εξής:
α) Οι προθεσμίες για την πληρωμή οφειλών ΦΠΑ που έπρεπε κανονικά να καταβληθούν εντός του Νοεμβρίου και εντός του Δεκεμβρίου παρατείνονται έως τις 30 Απριλίου 2021.
β) Οι μηνιαίες δόσεις του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής μετατίθενται για πληρωμή μετά το τέλος των υπολοίπων μηνιαίων δόσεων που ακολουθούν.
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1255/2020

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.