Ο προϋπολογισμός του 2021 τινάχτηκε στον αέρα μόλις σε μία εβδομάδα.

Ένας προϋπολογισμός που γνώριζε πολύ καλά ότι περιλαμβάνει εξωφρενικά στοιχεία τα οποία δεν είχαν καμία επαφή με την πραγματικότητα.

Τα στοιχεία που μας έκαναν να οδηγηθούμε σε αυτό το συμπέρασμα για τον προϋπολογισμό του 2021 ήταν ξεκάθαρα και απορούμε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ξεσηκώθηκε μπροστά σε αυτή την λογιστική απάτη που παραπέμπει στις μαύρες εποχές Σημίτη. Αφού μέσα σε συνθήκες πανδημίας και ολοκληρωτικής καταστροφής της οικονομίας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα έσοδα της για το πρώτο δίμηνο θα είναι περισσότερα από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, όταν δεν υπήρχε ούτε πανδημία, αλλά ακόμα και έτσι δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο!

Φυσικά, δικαιωθήκαμε τις πρώτες εφτά ημέρες του Ιανουαρίου. Είναι ίσως η πρώτη φορά στο νεότερο ελληνικό κράτος που προϋπολογισμός έτους ακυρώνεται από την πρώτη εβδομάδα του έτους.

Για τον Ιανουάριο του 2021, τα προσδοκώμενα έσοδα είναι περισσότερα ακόμα και από τα αντίστοιχα του 2020! Συγκεκριμένα η κυβέρνηση υπολογίσει ότι θα εισπράξει τον πρώτο μήνα του έτους 4,6 δισ. ευρώ, όταν αντιστοίχως το 2020 ανέμενε έσοδα ύψους 4,58 δισ. ευρώ!

Αντίθετα, ο προϋπολογισμός για την στήριξη της οικονομίας λόγω πανδημίας, προέβλεπε συνολική δαπάνη για ολόκληρο το 2021, 7,5 διαεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τα έως τώρα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, το σύνολο του ποσού σχεδόν, εξαντλείται το πρώτο τρίμηνο του 2021!! Όταν όλοι, ξένοι και ντόπιοι αναλυτές, υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα για την πανδημία είναι ακόμη μπροστά μας. Αυτά ήταν και τα λόγια του Γάλλου πρωθυπουργού, αλλά και η εισήγηση της Ανγκέλα Μέρκελ στην κλειστή συνεδρίαση του CDU.

Περιμένουν λεφτά από την Ευρώπη για να σωθούν, αλλά αυτά δεν έρχονται

Το οικονομικό επιτελείο πλέον παρακολουθεί με τρόμο την πορεία της διαδικασίας, καθώς η κάθε μέρα που περνά, κοστίζει πανάκριβα στην οικονομία, μια και το lockdown«παίρνει» από τα κρατικά ταμεία σχεδόν 100.000.000 ευρώ την ημέρα. Και φυσικά, η συνεχής επέκταση των μέτρων αναγκάζει το κράτος να διαθέσει περισσότερα χρήματα στην αγορά, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος και στέλνοντας τον προϋπολογισμό «στα βράχια»!

Το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως ο προϋπολογισμός έχει προβλέψει πως τα περιοριστικά μέτρα θα ξεκινήσουν να αποσύρονται μετά τον Απρίλιο, και ως εκ τούτου έχει υπολογίσει αντίστοιχα κονδύλια για τη στήριξη των πολιτών. Σημειώνεται πως για το 2021 έχουν υπολογιστεί να «πέσουν» στην οικονομία 7,5 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 3 δις ευρώ δεν έχουν ενταχθεί σε συγκεκριμένα μέτρα.

Ελάχιστα τα οφέλη από το «click away»

Ωστόσο, ο προϋπολογισμός βρίσκεται στον «αέρα», καθώς δεν είχαν υπολογίσει το φιάσκο με το «click away», που έχει καθηλώσει τους τζίρους των επιχειρήσεων. Μάλιστα, στο οικονομικό επιτελείο πανηγυρίζουν επειδή τα στοιχεία που έφτασαν στα χέρια τους δείχνουν ότι το Δεκέμβριο οι απώλειες στον τζίρο, από το 59% μειώθηκαν στο 40%, δηλαδή εκεί που χάνονταν 6 στα 10 ευρώ, τελικά οι επιχειρήσεις έχασαν το Δεκέμβριο 4 στα 10 ευρώ.

Αυτό αποτυπώνει ξεκάθαρα την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της πανδημίας, αφού για τις επιχειρήσεις έχει χαθεί ο χριστουγεννιάτικος τζίρος των 3,5 δις και τώρα απειλείται και ο τζίρος των 2 δις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, μια περίοδος που ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.