ΕΦΚΑ: Πώς η πανδημία “ροκανίζει” το πλεόνασμα του υπερταμείου

ΕΦΚΑ: Πώς η πανδημία “ροκανίζει” το πλεόνασμα του υπερταμείου

Την οικονομική ζημιά που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στα ασφαλιστικά ταμεία το 2020 αποτυπώνει ο προϋπολογισμός του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που αποκαλύπτει σήμερα το enikonomia.gr.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ για το τρέχον έτος προβλέπεται να φτάσει τα 33,6 περίπου εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης για 245 εκατ. ευρώ.

Με απλά λόγια, το πλεόνασμα του υπερταμείου ασφάλισης «ροκανίστηκε» κατά 212 εκατ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του Ταμείου είναι απολύτως λογικό, καθώς η πανδημία έχει βάλει στον… πάγο χιλιάδες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, μειώνοντας σημαντικά τα έσοδα.

Υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου, καθώς δεν αποκλείουν το πλεόνασμα να συρρικνωθεί ή ακόμη και να μετατραπεί σε έλλειμμα.

Κι αυτό, γιατί όπως εξηγούν στο enikonomia.gr υπάρχουν δαπάνες που ακόμα βρίσκονται σε εκκρεμότητα, μια εξ αυτών –ίσως και η μεγαλύτερη- είναι τα αναδρομικά των κληρονόμων, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις κυμαίνονται από 170 έως 200 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κληρονόμων, η διοίκηση του e-EΦΚΑ αποφάσισε την ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής έως την προσεχή Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 (έληγε 17 του μήνα) και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν αποκλείουν η συγκεκριμένη δαπάνη να μεταφερθεί στο επόμενο έτος (2021).

Το υπουργείο Εργασίας και ο ΕΦΚΑ καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια μέσα αντίξοες και πρωτοφανείς συνθήκες, ώστε το τελικό πρόσημο του προϋπολογισμού να είναι θετικό, ενώ επισημαίνουν σε κάθε τόνο ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης συντάξεων ή “παγώματος” των ευνοϊκών μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί, όπως είναι για παράδειγμα η μείωση των εισφορών.

ΕΦΚΑ: Πώς η πανδημία “ροκανίζει” το πλεόνασμα του υπερταμείου

Παράλληλα, τα μηνύματα που εκπέμπει ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2021 είναι εμφανώς πιο θετικά, κάτι που φυσικά θα επισφραγιστεί με το τέλος της πανδημίας, όταν δηλαδή οι επιχειρήσεις θα βγουν από την αναστολή, θα λειτουργήσουν σε συνθήκες ομαλότητας και κατ’ επέκταση θα μπορούν να καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους στα ταμεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΦΚΑ για το 2021 αναμένεται γενικά, αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων Κύριας Ασφάλισης κατά 3,48% έναντι των εκτιμήσεων για το 2020, μείωση κατά 5,57% ασφαλιστικών εσόδων του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης και αύξηση 1,36% των ασφαλιστικών εσόδων του κλάδου Εφάπαξ Παροχών.

Καλύτερες σε σχέση με τη φετινή χρονιά αναμένονται να είναι και οι εισπράξεις για καθυστερούμενες ασφαλιστικές, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ταμείου αυτές θα είναι αυξημένες κατά 35,28%.

Σε κάθε περίπτωση ο καθοριστικός παράγοντας που διέπει τον προϋπολογισμό είναι η πορεία της υγειονομικής κρίσης.

Η άρρηκτη σύνδεση του προϋπολογισμού με την εξέλιξη της πανδημίας αποτυπώνεται και στην έκθεση του προϋπολογισμού για το 2021, στην οποία τα στελέχη του ταμείου επισημαίνουν ότι «η εξέλιξη του επιδημιολογικού φαινομένου Covid-19 αποτελεί καθοριστικό παράγοντα των προβλέψεων για το έτος 2021 και ως εκ τούτου το παρόν σχέδιο καταρτίστηκε ως προς το σκέλος των Εσόδων υπό καθεστώς αντικειμενικών συνθηκών αβεβαιότητος, λαμβάνοντας υπόψη δημοσιονομικά έκτακτα μέτρα που εφαρμόζονται προς αντιμετώπισή του».

ΕΦΚΑ: Πώς η πανδημία "ροκανίζει" το πλεόνασμα του υπερταμείου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.