Στο 11% η ύφεση, αλλά ο Στουρνάρας αγωνιά για την έκθεση Πισσαρίδη

Στο 11% η ύφεση, αλλά ο Στουρνάρας αγωνιά για την έκθεση Πισσαρίδη

Βαθιά ύφεση -που μπορεί να αγγίξει έως και το 11%- προβλέπει για φέτος η Τράπεζα της Ελλάδος στην ενδιάμεση έκθεση Νομισματικής Πολιτικής 2020.

Πρόκειται για εκτίμηση-σοκ, καθώς τους τελευταίους μήνες υιοθετούνται μόνο τα δυσμενή σενάρια, τα οποία στο σύνολό τους προβλέπουν διψήφια ύφεση.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχή της πανδημίας ο Γιάννης Στουρνάρας, σε μια εκτός τόπου και χρόνου πρόβλεψη, είχε εκτιμήσει για φέτος… μηδενική ανάπτυξη, ενώ χθες κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει την έκθεση Πισσαρίδη, που αποτελεί στην πράξη ακόμη ένα Μνημόνιο.

Στο 11% η ύφεση, αλλά ο Στουρνάρας αγωνιά για την έκθεση Πισσαρίδη

Η Τράπεζα της Ελλάδος εξετάζει τρία σενάρια:

• Βασικό σενάριο: Ύφεση φέτος 10%, ανάκαμψη 4,2% το 2021 και 4,8% το 2022.

• Ηπιο σενάριο: Αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν γρηγορότερα, η ύφεση θα φτάσει στο 9%, η ανάπτυξη το 2021 στο 4,8% και το 2022 στο 5%.

• Δυσμενές σενάριο: Η ύφεση θα εκτοξευθεί στο 11%, αν οι συνέπειες της πανδημίας είναι τελικά πιο έντονες. Το 2021 η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 3,2% και το 2022 στο 4,5%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, τα πρώτα έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθούν με μια προκαταβολή ύψους 1,8 δισ. ευρώ, που θα λάβει σύντομα η χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.