Μέτρα στήριξης: Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο του Δεκεμβρίου

Μέτρα στήριξης: Τι περιλαμβάνει το νέο πακέτο του Δεκεμβρίου

Νέα μέτρα στήριξης για εργαζομένους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά αναμένεται να περιλαμβάνει το πακέτο του Δεκεμβρίου λόγου του lockdown. Αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, αυτά είναι τα εξής:

1.Επιστρεπτέα προκαταβολή

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των αιτήσεων στο myBusinessSupport για τον τέταρτο κύκλο του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής που λήγει σήμερα. Mάλιστα δεν αποκλείεται να ενισχυθεί περαιτέρω ο κουμπαράς των κρατικών δανείων για να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι που θα υποβάλουν αίτηση. Με την αύξηση του προϋπολογισμού της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 στα 1,8 δισ. ευρώ θα πέσουν στην αγορά και τα χρήματα που προορίζονταν για τον πέμπτο κύκλο. Για τον λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μεταθέσει τον πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής στον Ιανουάριο στον οποίο θα ληφθούν υπόψη ο τζίρος του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου ώστε να καταγραφεί η πτώση για όλη τη διάρκεια του lockdown.Έτσι η πλατφόρμα για τα φθηνά κρατικά δάνεια θα ανοίξει ξανά τον Ιανουάριο και όχι τον Δεκέμβριο όπως είχε προγραμματιστεί σχετικά με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα να ξεκαθαρίζει ότι και στον επόμενο κύκλο το 50% του ποσού θα είναι επιδότηση.

2. Αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για τον μήνα Δεκέμβριο για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή. Μένει να αποφασιστεί εάν οι αποζημιώσεις θα υπολογιστούν με βάση τα 534 ευρώ ή τα 800 ευρώ όπως έγινε τον Νοέμβριο.

3. Ενοίκια

Κουρεμένα κατά 40% αναμένεται να είναι τα ενοίκια που θα πληρώσουν για τον μήνα Δεκέμβριο οι πληττόμενες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι που θα παραμείνουν σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία τους ή και για το ενοίκιο που πληρώνουν για το παιδί τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

4. Πάγωμα φορολογικών οφειλών

Νέος κύκλος αναστολής πληρωμής οφειλών προς την Εφορία θα ανοίξει τον επόμενο μήνα .Στο επίκεντρο θα βρεθεί και πάλι ο ΦΠΑ η πληρωμή του οποίου θα ανασταλεί έως τα τέλη Απριλίου του 2021 για τις επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές με κρατική εντολή, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2021 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα είναι περίπου ένας μήνας. Μέχρι το τέλος του έτους θα ενεργοποιηθεί και η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “Μy Car” μέσω της οποίας οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά δήλωση ακινησίας των οχημάτων τους και να καταθέτουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας.

5.Το επίδομα θέρμανσης

Εντός των ημερών θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις και τους δικαιούχους του φετινού επιδόματος θέρμανσης. Στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά και όσοι χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο αλλά και τα νοικοκυριά ορεινών οικισμών με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους που χρησιμοποιούν καυσόξυλα και πέλετ. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ θα ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Το επίδομα ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600 ευρώ -700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.