Προειδοποιήσεις Λαγκάρντ και Πάουελ για τα lockdown και την επόμενη ημέρα

Οι επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Fed και της Τράπεζας της Αγγλίας χαιρέτισαν σήμερα τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα του εμβολίου για τον νέο κορωνοϊό, αλλά τόνισαν πως οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν αβέβαιες.

Από το βήμα του διαδικτυακού φόρουμ της ΕΚΤ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε πως το καθολικό lockdown δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως τα πολύ αυστηρά περιοριστικά μέτρα υπονομεύουν τις οικονομικές προοπτικές, καθώς οι επιχειρήσεις δεν βλέπουν το lockdown ως ένα εφάπαξ κόστος, αναπροσαρμόζοντας το πώς θα λαμβάνουν εφεξής τις αποφάσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε κρίσιμης σημασίας τη διατήρηση των διευκολυντικών νομισματικών πολιτικών, οι οποίες θεωρούνται αναγκαίες για την παραμονή της οικονομίας σε λειτουργικό καθεστώς.

Εξίσου μεγάλη σημασία προσέδωσε και στα επίπεδα του κόστους χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών κρατών, στέλνοντας μήνυμα πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους 1,3 τρισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ τόνισε ότι ανησυχεί για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην έξαρση των ανισοτήτων και στις γυναίκες που μένουν ακούσια εκτός εργασίας, στα παιδιά των οποίων η εκπαίδευση υποφέρει και στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που έχουν χάσει σε ευκαιρίες και ευρηματικότητα.

«Δεν θα επιστρέψουμε στην ίδια οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.