Κορωνοϊός: Το δεύτερo κύμα σε ΗΠΑ και Ευρώπη ματώνει τα χρηματιστήρια

Την ίδια ώρα τα χρηματιστήρια σε Σανγκάη και Χονγκ Κονγκ ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τη μεγαλύτερη ΙΡΟ στην ιστορία

Η σημερινή ημέρα θα μπορούσε δικαίως να διεκδικήσει την είσοδό της στο πάνθεον των «Black Mondays» των χρηματιστηρίων, καθώς οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές και η Wall Street, χτυπήθηκαν βάναυσα.
Η συνεχιζόμενη αύξηση του ημερήσιου αριθμού κρουσμάτων σε επίπεδα ρεκόρ και στις 2 πλευρές του Ατλαντικού, ενίσχυσε σήμερα τους φόβους και τις ανησυχίες για ένα νέο δυνητικό καθολικό lockdown.

Υπό τη σκιά του τρόμου ενός νέου φρένου της οικονομικής δραστηριότητας, οι επενδυτές σήμερα επιδόθηκαν σε ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων, οδηγώντας τα χρηματιστήρια σε βαριές απώλειες.

Ειδικότερα το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης έκανε βουτιά 3,71%, καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης (τη γερμανική), στέλνουν σήματα κινδύνου.

Βάσει των σημερινών στοιχείων ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες, ωστόσο το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω στο γερμανικό χρηματιστήριο, από την καθοδήγηση της SAP.

Η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία στην Ευρώπη, υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την πορεία της το 2021, ενώ όπως τόνισε η ανάκαμψή της θα επιβραδυνθεί περαιτέρω σε περίπτωση που επέλθουν νέα περιοριστικά μέτρα.

Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλία τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κλείνουν από τις 6:00 μ.μ., ενώ στην Ισπανία ο πρωθυπουργός κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η μετοχή της SAP γκρεμίστηκε κατά 21,62%, διαγράφοντας από την κεφαλαιοποίησή της περί των 25 δισ. ευρώ και παράλληλα τραβώντας προς τα κάτω 7,37% τον ευρωπαϊκό τεχνολογικό κλάδο.

Τα υπόλοιπα κυριότερα χρηματιστήρια παρουσίασαν μικρότερες απώλειες σε σχέση με το γερμανικό, με τον ευρωπαϊκό δείκτη Euro STOXX 600 να αποδυναμώνεται κατά 1,81% και όλους τους βασικούς του κλάδους στο βαθύ «κόκκινο».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ίδια εικόνα με τους 3 βασικούς δείκτες της Wall Street να κινούνται χαμηλότερα περί του 2,50% και τον Dow Jones περί τις 7.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, να χάνει σχεδόν 710 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε αγγίξει και το -3%.

Η αντίφαση της Ασίας

Στο ζοφερό αυτό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα αντίστοιχα ασιατικά όχι μόνο δεν συγχρονίστηκαν (σαφώς πιο ήπιες απώλειες), αλλά ειδικότερα αυτά σε Σανγκάη και Χονγκ Κονγκ, ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πόρτες τους στην Ant, εταιρεία του ομίλου Alibaba και να την εγγράψουν στην πλατφόρμα τους, σε μία Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙΡΟ) που θα είναι η μεγαλύτερη σε αξία στην ιστορία.

Βάσει του τελευταίου σεναρίου, η Ant θα αντλήσει περί των 35 δισ. δολαρίων από την διπλή της εισαγωγή στο χρηματιστήριο, ξεπερνώντας άνετα το έως τώρα ρεκόρ των 29 δισ. δολαρίων από την ΙΡΟ του τεχνολογικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco.

Μετά το χρηματιστηριακό της ντεμπουτό και βάση της τιμολόγησης της μετοχής της, η κεφαλαιοποίησή της θα υπέρβει τα 310 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας σε χρηματιστηριακή αξία ορισμένες από τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street, όπως η Goldman Sachs και η Wells Fargo.

Να σημειωθεί ότι η Ant είναι μία εταιρεία fintech, δηλαδή τεχνολογική χρηματοπιστωτική εταιρεία, η οποία μετά το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο θα καταστεί με άνεση ηγέτιδα στον εν λόγω κλάδο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.