Η τουρκική λίρα βυθίστηκε σε χαμηλό ρεκόρ

Η λίρα βυθίστηκε σε χαμηλό ρεκόρ, κοντά στο 8 ανά δολάριο, καθώς η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, ακούγοντας τις εντολές Ερντογάν, δεν αύξησε το βασικό της επιτόκιο όπως αναμένονταν.

Η σχέση ισοτιμία της τουρκικής λίρας με το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε στις 7,9792 λίρες για ένα δολάριο, νέο ιστορικό χαμηλό.

Τα κρατικά ομόλογα και οι τραπεζικές μετοχές έκαναν επίσης βουτιά αμέσως μετά την ανακοίνωση.

Ο γενικός δείκτης Borsa Istanbul Banks Index υποχώρησε έως και 3,7%.

Το νόμισμα υποχωρήσε έως και 2,1%, μια πτώση περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο νόμισμα αναδυόμενης οικονομίας.

Η λίρα ενισχυόταν κατά περίπου 0,4% πριν από τη συνάντηση του συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας καθώς οι επενδυτές προεξοφλούσαν ότι η τουρκική κεντρική τράπεζα θα αυξήσει το βασικό επιτόκιο repo μιας εβδομάδας για δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Αντίθετα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής το άφησε στο 10,25% – μόνο 2 από 27 οικονομολόγους εκτιμούσαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητο σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

Ωστόσο την ίδια ώρα αύξησε το κόστος της ρευστότητας για τις τράπεζες στο 14,75% από 13,25%, επιχειρώντας να επιβραδύνει την πιστωτική φούσκα.

Η πτώση της λίρας αντανακλά την έκπληξη και την απογοήτευση των επενδυτών καθώς «πέφτει σαν πέτρα», δήλωσε ο Νάιτζελ Ράντελ, αναλυτής της Medley Global Advisors στο Λονδίνο.

Όσον αφορά την αγορά, η διεύρυνση του διαδρόμου των επιτοκίων είναι «ένα τέχνασμα που ρίχνει στάχτη στα μάτια καπνού και καθρέφτη που δεν έχει καμιά αξία και δε βοηθά την κεντρική τράπεζα να κερδίσει αξιοπιστία στη μάχη της με τον πληθωρισμό», είπε.

«Εντελώς ηλίθια κίνηση από την κεντρική τράπεζα», είπε ο Τιμ Ας, υπεύθυνος στρατηγικής για αναδυόμενες αγορές της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο.

«Πάνω που η αγορά άρχισε να ελπίζει ότι υπήρχε κάποια διέξοδος».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.