Καστοριά: Ο θρήνος ενός αρσενικού κύκνου… για τον χαμό της αγαπημένης του

Ο θηλυκός κύκνος δέχθηκε επίθεση από αδέσποτα και νοσηλεύθηκε σε σοβαρή κατάσταση – Ο αρσενικός την περίμενε «καθηλωμένος» έξω από την κλινική – Πώς τελείωσε το ειδύλλιο των  δύο «ερωτευμένων» κύκνων

Ραντεβού στη λίμνη συνήθιζαν να δίνουν κάθε μέρα δύο «ερωτευμένοι» κύκνοι στην Καστοριά, ώσπου έφτασε η μέρα που τον θηλυκό κύκνο κατασπάραξαν αδέσποτα. Έκτοτε, ο αρσενικός θρηνεί την απώλεια της αγαπημένης του.

«Όλες αυτές τις ημέρες, ο αρσενικός κύκνος δεν έφυγε από το Κέντρο Περίθαλψης στο οποίο νοσηλευόταν τραυματισμένη η αγαπημένη του. Από τη στιγμή που μεταφέραμε εδώ τον θηλυκό μετά την επίθεση που δέχτηκε από τα αδέσποτα, ο αρσενικός ήταν απέξω και περίμενε να γίνει καλά για να επιστρέψουν στη λίμνη. Δυστυχώς όμως, δεν καταφέραμε να κρατήσουμε τον θηλυκό στη ζωή. Είχε βαθιά τραύματα και προσπαθήσαμε με όλα τα μέσα, με αντιβιώσεις, με αναγκαστική σίτιση, με φάρμακα να τον επαναφέρουμε. Δεν ήταν όμως εύκολο και δυστυχώς σήμερα κατέληξε» σημείωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.


Την ίδια στιγμή ο αρσενικός κατάλαβε τι είχε συμβεί. «Αποφασίσαμε να τον μεταφέρουμε σε ένα σημείο από την απέναντι πλευρά της λίμνης, περίπου 20 χιλιόμετρα μακριά. Δεν του άρεσε καθόλου αυτό. Έκρωζε διαρκώς, δυσανασχετούσε, ήθελε να επιστρέψει. Όταν τελικά τον αφήσαμε, θεωρήσαμε ότι από τη στιγμή που δεν μας βλέπει θα προσπαθήσει να πάρει χρόνο και να εγκλιματιστεί. Αλλά όχι. Μέχρι να γυρίσουμε εμείς στην Καστοριά με το αυτοκίνητο, αυτός είχε ήδη επιστρέψει», συμπληρώνει ο αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος της περιοχής.

Είναι στο ίδιο σημείο, δεν τρώει – Σκέψεις για μεταφορά σε άλλη λίμνη

Περαστικοί από το σημείο, ειδοποιούν εκ νέου τον κ. Παναγιωτόπουλο να κάνει κάτι, καθώς ο αρσενικός κύκνος δείχνει να βρίσκεται σε κακή κατάσταση ενώ δεν σιτίζεται. «Εάν συνεχιστεί αυτό, τότε είναι δεδομένο πως σύντομα θα τον χάσουμε και αυτόν. Είναι εκεί στο σημείο της τελευταίας συνάντησης με τον θηλυκό» υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «μέσα στις επόμενες ώρες θα γίνει μια ακόμη προσπάθεια να μεταφερθεί εκ νέου σε μια άλλη πιο απομακρυσμένη περιοχή της λίμνης. Εάν επιστρέψει, τότε θα αναγκαστούμε να τον μεταφέρουμε σε άλλη λίμνη της Δυτικής Μακεδονίας», αναφέρει.

Πως έγιναν ζευγάρι

Η ιστορία δεσμού των δύο ζώων πάντως δεν ξεκινάει από την ίδια αφετηρία πριν βρεθούν στην Καστοριά. «Ο αρσενικός ήρθε από την Κρήτη όπου ζούσε σε ένα ζωοπάρκο, ενώ ο θηλυκός από την Εύβοια και ένα κέντρο θεραπείας όπου νοσηλεύτηκε με τραυματισμό. Πέρασαν λίγο από την Αθήνα και έφτασαν οδικώς στην Καστοριά. Ωστόσο αποξενώθηκαν από τους υπόλοιπους κύκνους που ζουν στη λίμνη μας. Πίστεψαν ότι βρήκαν το ιδανικό μέρος αλλά αντιμετώπισαν δυσκολίες με τον ντόπιο πληθυσμό και έζησαν αρκετά μακριά του δημιουργώντας τον δικό τους χώρο. Από την πρώτη στιγμή μέχρι και την τελευταία δεν αποχωρίστηκε ποτέ ο ένας τον άλλον. Ήταν σαν έχουν δώσει ισόβιους όρκους να είναι μαζί».

Δεν είμαστε τα μόνα όντα με σκέψη και συναισθήματα

Η ιστορία αυτή δεν άφησε κανένα ασυγκίνητο, ούτε στην Καστοριά, αλλά ούτε και στην υπόλοιπη χώρα. Ο ίδιος ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που δέθηκε και έζησε με τα ζώα αναφέρει: «Αυτή η ιστορία αποδεικνύει ότι δεν είμαστε μόνοι πάνω στη γη. Δεν έχουν μόνο οι άνθρωποι το προτέρημα της σκέψης και των συναισθημάτων. Και γεγονότα σαν αυτά σε αλλάζουν. Αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτεσαι. Αλλάζουν τον τρόπο που δένεσαι με τον άλλο. Εγώ δέθηκα με αυτούς του κύκνους είναι αλήθεια. Και συγκλονίστηκα από την ιστορία και την απώλεια. Μέχρι τώρα παλεύω και εγώ να το διαχειριστώ», καταλήγει ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.