Λύθηκε το μυστήριο με το ξύλινο σπίτι που ξεβράστηκε στις ακτές της Ιρλανδίας

Το ξύλινο σπίτι-σκάφος ξεβράστηκε στις ακτές Ιρλανδίας πριν από τρία χρόνια, προκαλώντας δύο ερωτήσεις: Πώς έφτασε εκεί; Και πού ήταν ο Ρικ Σμολ;

Το σκάφος μήκους 6 μέτρων, κατασκευασμένο από ξύλο και πολυστυρένιο και εξοπλισμένο με ηλιακούς συλλέκτες, δεν είχε κανέναν στο τιμόνι όταν εμφανίστηκε στην παραλία Ντραμ, στην κομητεία Μάγιο, τον Νοέμβριο του 2016.

Υπήρχε ένα μήνυμα γραμμένο στην οροφή του, το οποίο έλεγε: «Εγώ, ο Ρικ Σμολ, δωρίζω αυτή τη δομή σε κάποιον νεαρό άστεγο για να του δώσω μια καλύτερη ζωή που η Νέα Γη επέλεξε να μην του δώσει! Χωρίς ενοίκιο, χωρίς υποθήκη, χωρίς υδροηλεκτρική ενέργεια».

Facebook/Ballyglass Coast Guard Unit

Ο Σμολ ήταν γνωστός στον Καναδά ως περιβαλλοντολόγος που έκτισε τρίκυκλα ποδήλατα με ηλιακή ενέργεια, αλλά παρέμενε άφαντος ενώ η σύνδεσή του με το σκάφος και το πώς διέσχισε τον Ατλαντικό ήταν ένα μυστήριο.

Αυτή την εβδομάδα το δίκτυο CTV News τον βρήκε στο Βανκούβερ. «Το μυστήριο λύθηκε», είπε.

Ο 62χρονος δήλωσε ότι έφτιαξε το πλοίο το 2016 και σχεδίαζε να ταξιδέψει από τη Νέα Γη – νησί του Καναδά στο άνοιγμα του Κόλπου του Αγίου Λαυρεντίου – μέχρι την Αρκτική, για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για την κλιματική κρίση και το λιώσιμο των πάγων.

Αλλά όταν απέτυχε να προμηθευτεί έναν κατάλληλο κινητήρα παράτησε το σκάφος. Είπε ότι δεν είχε ιδέα πώς κατέληξε στη θάλασσα. Εκφράζει, όμως, την περηφάνια του που το πλοιάριο επέζησε ενός ταξιδιού άνω των 1.800 μιλίων σε μεγάλο βαθμό άθικτο. «Δεν βυθίστηκε. Εχω κάνει καλή δουλειά», δήλωσε ο ίδιος.

Εθελοντές στο Μάγιο ανακαίνισαν το σκάφος το 2017. Τώρα εκτίθεται σε κοινοτικό κήπο στο χωριό Μινγκαμστάουν, λίγα μίλια μακριά από την παραλία Ντραμ. Μάλιστα, οι κάτοικοι έχουν καλέσει τον Σμολ να το επισκεφθεί.

Πηγή: Guardian

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.