«Το ρεκόρ των ρεκόρ»: Πίνακας του ντα Βίντσι πουλήθηκε για 450 εκατ. δολάρια!

Κάθε ρεκόρ στις δημοπρασίες έργων τέχνης «έσπασε» ο «Σωτήρας του Κόσμου» («Salvator Mundi») του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το αριστούργημα του Ιταλού καλλιτέχνη πουλήθηκε μέσα σε μόλις 19 λεπτά, σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη. Ο αγοραστής, του οποίου τα στοιχεία δεν δημοσιοποιήθηκαν, προσέφερε 450,3 εκατομμύρια δολάρια για να κάνει δικό του τον πίνακα. Κατοχύρωσε το έργο τηλεφωνικά, προσφέροντας 400 εκατομμύρια δολάρια που μαζί με τους αναλογούντες φόρους ανεβάζουν την τιμή πάνω από τα 450 εκατομμύρια.
Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για «το ρεκόρ των ρεκόρ», καθώς πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει διατεθεί ποτέ για την αγορά έργου τέχνης σε δημοπρασία. Μάλιστα, όταν ανακοινώθηκε η τιμή στην οποία κατοχυρώθηκε ο πίνακας του ντα Βίντσι, οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα της δημοπρασίας ξέσπασαν σε χειροκροτήματα! Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πίνακας «Γυναίκες της Αλγερίας» του Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος είχε αγοραστεί σε δημοπρασία το 2015 έναντι του ποσού των 180 εκατομμυρίων δολαρίων.
Από τα έργα του πολυσχιδή και αξεπέραστου Λεονάρντο ντα Βίντσι, που πέθανε το 1519 μ.Χ., σώζονται λιγότεροι από είκοσι πίνακες. Ο «Σωτήρας του Κόσμου» είναι ένα από τα έργα της ώριμης περιόδου του, καθώς εκτιμάται πως φιλοτεχνήθηκε μετά το 1505 και ίσως είναι και ο τελευταίος πίνακας του σπουδαίου Ιταλού.

Πηγή: enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.