Η αναγέννηση της αεροπορίας: Τα προχωρημένα σχέδια της NASA για τα νέας γενιάς αεροσκάφη

Μια αναγέννηση της αεροπορίας, η οποία επικεντρώνεται στην ενεργειακή απόδοση και τον οικονομικό αντίκτυπο, βρίσκεται στον ορίζοντα και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι μηχανικοί εξετάζουν την ισχύ και το σχεδιασμό των αεροσκαφών.
Παρόλο που ο κλάδος των αεροσκαφών συνεχίζει να υιοθετεί καινοτόμες τεχνολογίες, οι οποίες καθιστούν τα αεροσκάφη σήμερα πιο αποδοτικά ενεργειακά, υπάρχει νέο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση εναλλακτικών συστημάτων πρόωσης και ενεργειακών πηγών.
Αυτό το νέο ενδιαφέρον παρουσιάζει την ευκαιρία να αναπτυχθούν τεχνολογίες αιχμής που θα μειώσουν δραματικά τη χρήση καυσίμων, ενώ θα ανοίξουν πιθανές νέες αγορές και επιχειρηματικές ευκαιρίες για αμερικανικές εταιρείες και μεταφορείς.
«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής στην εμπορική αεροπορία», λέει ο Jim Heidmann, διευθυντής του Advanced Technology Transport Project της NASA (AATT). «Εξερευνούμε και αναπτύσσουμε τεχνολογίες και ιδέες που αλλάζουν το παιχνίδι στα αεροσκάφη και τα συστήματα πρόωσης που μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την αποτελεσματικότητα και να μειώσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να επιταχύνουν την εισαγωγή νέων αεροσκαφών».
Για να προσφέρει καλύτερη απόδοση με λιγότερους θορύβους και λιγότερες εκπομπές (ρύπων), η NASA συνεργάζεται με την αεροπορική βιομηχανία και τον ακαδημαϊκό κόσμο για να αναπτύξει μοναδικές έννοιες οχημάτων που θα χρησιμοποιούν διαφορετικά σχήματα στις ατράκτους, μακρύτερα, λεπτότερα και πιο συνδυασμένα φτερά, καινοτόμα υλικά και εξαρτήματα· και πολύ ολοκληρωμένα συστήματα προώθησης (κινητήρα).
Η NASA στοχεύει να επιταχύνει την τελική δοκιμή και επικύρωση αυτών των προηγμένων ιδεών και τεχνολογιών μέσω της πρωτοβουλίας της, New Aviation Horizons. Αυτή η πρωτοβουλία περιγράφει την ανάπτυξη μιας σειράς πειραματικών αεροπλάνων (X-planes), τα οποία θα πετύχουν στις μετρήσεις σε επίπεδο αεροσκάφους για κατανάλωση καυσίμου, εκπομπές και θόρυβο.
https://www.youtube.com/watch?v=dOK446jAsAwrn
Το έργο έχει ήδη ξεκινήσει καθώς η NASA ετοιμάζεται να κατασκευάσει και να πετάξει το πρώτο τέτοιο X-plane επίδειξη με υπερηχητική πτήση χαμηλού βόμβου.
Μια τουρμπο-ηλεκτρική διαμόρφωση του αεροσκάφους είναι μεταξύ πολλών υποψηφίων για μελλοντικά υποηχητικά X-planes μεταφοράς, που θα αποδείξουν τα οφέλη αυτών των προηγμένων τεχνολογιών σε πιλοτική πτήση μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Τελικά, η NASA ελπίζει να συμβάλει σε ένα αεροσκάφος επόμενης γενιάς που θα μειώσει σημαντικά το κάψιμο των καυσίμων, το θόρυβο και τις εκπομπές ρύπων. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι είμαστε μόνο λίγα βήματα μακριά από μια μεγάλη αεροπορική επανάσταση και ότι ένα εμπορικό αεροσκάφος που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία πρόωσης της NASA, υβριδικής ή ηλεκτροκινητικής τεχνολογίας, θα μπορούσε να πετάει σε ένα αεροδρόμιο κοντά σας στο μη απομακρυσμένο μέλλον.

Jimi Russell
NASA Glenn Research Center

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.