Αντόνι Γκαουντί – Ο εκκεντρικός αρχιτέκτονας που «μεταμόρφωσε» τη Βαρκελώνη

Η Βαρκελώνη θα ήταν μία διαφορετική και σίγουρα λιγότερο όμορφη πόλη χωρίς της σφραγίδα του Γκαουντί στα κτίρια και την αρχιτεκτονική της. Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, στις 10 Ιουνίου του 1926, ας θυμηθούμε λίγα πράγματα για τη ζωή και το έργο του.
AdTech Ad
Ο ιδιοφυής καταλανός αρχιτέκτονας έχει κάνει την πόλη να μοιάζει με παραμύθι. Τα μεσαιωνικά παλάτια, οι καθεδρικοί ναοί, τα υπέροχα καλντερίμια και τα ιδιαίτερα κτίρια δίνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία στην πόλη, ενώ ανάμεσα τους δεσπόζουν ορισμένα από τα πιο διάσημα έργα του Γκαουντί, του εκκεντρικού αρχιτέκτονα της Αρ Νουβό που έζησε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα.
Ο αρχιτέκτονας ήταν γνωστός για την εκκεντρικότητα που τον χαρακτήριζε σε κάθε πτυχή της ζωής του. Κάποια στιγμή, οδηγοί ταξί είχαν αρνηθεί να τον μεταφέρουν, καθώς η αμφίεση του θύμιζε ζητιάνο!
Έζησε και διαμορφώθηκε στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον της Βαρκελώνης, μελετώντας την ισλαμική και τη γοτθική αρχιτεκτονική, ολα τα σύγχρονα ρεύματα, αλλά και αυτά του παρελθόντος.
H Sagrada Familia είναι ένα από τα διάσημα έργα του, ίσως το δημιούργημα της ζωής του, για το οποίο χιλιάδες επισκέπτες σπεύδουν να επισκεφτούν τη Βαρκελώνη.
Ένα από τα πιο σημαντικά του έργα είναι το Μέγαρο Γκουέλ, (η κατασκευή του ξεκινά το 1886 και ολοκληρώνεται το 1888). Στα κορυφαία έργα του συγκαταλέγονται η Casa Batlo (1904-1906) και η Casa Mila, γνωστό ως La Pedrera (1906-1912), με το σουρεαλιστικό της δώμα, τις γλυπτικές καμινάδες, τις δύο εσωτερικές αυλές και τις χαρακτηριστικές προσόψεις.

Casa Battlo
Sagrada Familia
Sagrada Familia

La Pedrera
La Pedrera

Πάρκο Guel

Πάρκο Guel

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.