Πρωταπριλιά: 5 φάρσες που πήγαν στραβά και προκάλεσαν πανικό

Πρωταπριλιά σήμερα και κάνουμε αναδρομή σε κάποιες φάρσες που έγραψαν ιστορία, γιατί δεν πήγαν και τόσο… καλά.

1.Μονοξείδιο του διυδρογόνου 

Είναι συναρπαστικό τι μπορεί να κάνει η δύναμη των λέξεων. Το 2002, ραδιοφωνικοί παραγωγοί στο Κάνσας Σίτι στις ΗΠΑ προκάλεσαν πανικό στους ακροατές αναφέροντας ότι το νερό της βρύσης στην περιοχή περιείχε υψηλά επίπεδα μονοξειδίου του διυδρογόνου. Προειδοποίησαν ότι αυτή η ουσία θα μπορούσε να προκαλέσει συχνή ούρηση και ρυτίδες. Δεν είναι τόσο κακό όσο ακούγεται όμως: το μονοξείδιο του διυδρογόνου είναι η χημική ονομασία του νερού. Η αστυνομία έλαβε περισσότερες από 100 κλήσεις από ανήσυχους κατοίκους και ένας αξιωματούχος της πόλης παρομοίασε τη φάρσα με τρομοκρατική ενέργεια.

2. Τιτανικός

Το 2001, ένας DJ στο Μπράιτον της Βρετανίας είπε στους fans του ότι υπάρχει ένα αντίγραφο του “RMS Τιτανικού” στην ακτή του Beachy Head στο Ανατολικό Σάσεξ, εκεί όπου βρίσκονται οι εντυπωσιακοί άσπροι γκρεμοί. Εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν στο σημείο, αλλά ανακάλυψαν ότι επρόκειτο για αστείο. Στο βράχους δημιουργήθηκε ρωγμή λόγω του πλήθους που συγκεντρώθηκε, με την αστυνομία να προτρέπει τους ανθρώπους να απομακρυνθούν από το σημείο, υπό τον φόβο μιας τραγωδίας. Δύο μέρες αργότερα, μέρος των βράχων κατέρρευσε στη θάλασσα.

3. Δεν είναι το τέλος του κόσμου

Δεν είναι μόνο οι παρουσιαστές του ραδιοφώνου που έχουν προκαλέσει άσκοπα έναν μαζικό πανικό. Το 1940, το Μουσείο Επιστημών του Ινστιτούτου Φράνκλιν στη Φιλαδέλφεια επέτρεψε στον εκπρόσωπό του, Γουίλιαμ Καστελίνι, να εκδώσει μια τρομακτική ανακοίνωση. «Οι χειρότεροι φόβοι σας ότι έρχεται το τέλος του κόσμου επιβεβαιώνονται από αστρονόμους του Ινστιτούτου Φράνκλιν της Φιλαδέλφειας», έγραφε. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι ο κόσμος θα τελειώσει αύριο στις 3 μ.μ.. Αυτό δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείo». Το δελτίο Τύπου αποδείχθηκε ότι ήταν απλώς ένας νέος τρόπος προώθησης της επερχόμενης έκθεσης του μουσείου για τις συμπαντικές αποκαλύψεις. Αλλά οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στη Φιλαδέλφεια πλημμύρισαν από κλήσεις έντρομων πολιτών και ο Castellini απολύθηκε.

4.Οι εξωγήινοι

Το 2010 υπήρχε απειλή ότι οι εξωγήινοι έφτασαν στην πόλη Jafr στην Ιορδανία. Μια εφημερίδα ανέφερε χαριτολογώντας (στην πρώτη της σελίδα) ότι ένα UFO είχε προσγειωθεί κοντά στην πόλη της ερήμου, και υπάρχουν μαρτυρίες για ύπαρξη εξωγήινων. Οι αναφορές για επηρεασμό των επικοινωνιών τρόμαξαν τους κατοίκους, με τους γονείς να φοβούνται πολύ να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ ο τοπικός δήμαρχος σκέφτηκε την πλήρη εκκένωση της πόλης.  Ένας λόγος για τον οποίο αυτή η φάρσα μπορεί να πήγε τόσο στραβά, είναι ότι τα πρωταπριλιάτικα αστεία δεν είναι τόσο διαδεδομένα στην Ιορδανία.

4. Η fake φωτιά σε ηφαίστειο

Οι κάτοικοι στην πόλη Σίτκα της Αλάσκας ξύπνησαν βλέποντας ένα τρομακτικό θέαμα, το πρωί της 1ης Απριλίου 1974. Στο όρος Edgecumbe, ένα ηφαίστειο που ήταν αδρανές για 400 χρόνια, υπήρχε ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου πυκνού καπνού.  Υψωνόταν πάνω από τον κρατήρα του, και υπήρχε ο φόβος ότι θα μπορούσε να καταστρέψει την πόλη αν γίνει έκρηξη. Ένα ελικόπτερο της ακτοφυλακής επιστρατεύτηκε επειγόντως για να ερευνήσει τη φωτιά, καθώς ανήσυχοι οι κάτοικοι έτρεχαν να σωθούν.

Αλλά ο πιλότος του ελικόπτερου βρήκε ένα σωρό από λάστιχα να καίγονται στην κορυφή του Edgecumbe. Στο χιόνι υπήρχε γραμμένο το εξής μήνυμα: “πρωταπριλιάτικο αστείο”. Αποδείχθηκε ότι ήταν μια από τις πιο περίτεχνες φάρσες όλων των εποχών, που επινοήθηκε από τον γνωστό τοπικό φαρσέρ Όλιβερ Πόρκυ Μπίκαρ (Oliver Porky Bickar) . Είχε ζητήσει τη βοήθεια ενός ιδιωτικού πιλότου ελικοπτέρου που συμφώνησε να πετάξει τα λάστιχα στην κορυφή του βουνού και να τους βάλει φωτιά. Ο Bickar αργότερα αποκάλυψε: “Την Πρωταπριλιά, νοίκιασα ένα ελικόπτερο και πέταξα 70 παλιά, εμποτισμένα με κηροζίνη, λάστιχα στην κορυφή του αδρανούς ηφαιστείου, στο όρος Edgecumbe, που δεσπόζει πάνω από τη Σίτκα. «Έβαλα φωτιά στα λάστιχα και ο μαύρος καπνός δημιούργησε ένα σκηνικό βγαλμένο από την κόλαση. Σας καλώ να ξεπεράσετε αυτό το πρωταπριλιάτικο αστείο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.