ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΚΑΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΑ αποτυπώματα δεινοσαύρων

Περισσότερα από 85 καλά διατηρημένα αποτυπώματα δεινοσαύρων, που προέρχονται από τουλάχιστον επτά διαφορετικά είδη, ανακαλύφθηκαν στο Ανατολικό Σάσεξ, αντιπροσωπεύοντας την πιο ποικίλη και λεπτομερή συλλογή απολιθωμάτων από την Κρητιδική Περίοδο που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι σήμερα.

Τα αποτυπώματα εντοπίστηκαν από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge μεταξύ 2014 και 2018, μετά από διάβρωση του εδάφους λόγω έντονης κακοκαιρίας στην απόκρημνη παράκτια τοποθεσία του Hastings, όπου υπήρξε κατάρρευση ασβεστολιθικών πετρωμάτων. Πολλά από τα ίχνη – που κυμαίνονται σε μέγεθος, λιγότερο από 2 εκατοστά και πάνω από 60 εκατοστά – είναι τόσο καλά διατηρημένα που οι λεπτομέρειες της επιδερμίδας, των μυών και των νυχιών είναι εύκολα ορατά.

Τα αποτυπώματα προέρχονται από την εποχή της Κάτω Κρητιδικής, πριν από 145 έως 100 εκατομμύρια χρόνια, με αποτυπώματα από φυτοφάγα ζώα, όπως Iguanodon, Ankylosaurus, stegosaur και πιθανά αποτυπώματα από την ομάδα sauropod, (η οποία περιλαμβάνει το Diplodocus και Brontosaurus), καθώς και σαρκοφάγα. Τα αποτελέσματα αναφέρονται στο περιοδικό Palaeogeography, Palaeoclimatology, Palaeoecology.

Η περιοχή γύρω από τον Hastings είναι μια από τις πλουσιότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για απολιθώματα δεινοσαύρων, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου γνωστού Iguanodonτο 1825 και του πρώτου επιβεβαιωμένου παραδείγματος απολιθωμένου εγκεφαλικού ιστού δεινοσαύρων που βρέθηκε το 2016. Ωστόσο, απολιθώματα όπως τα αποτυπώματα που βρέθηκαν τώρα, είναι σπάνια στην συγκεκριμένη περιοχή και μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τη σύνθεση των κοινοτήτων δεινοσαύρων.

«Τα απολιθώματα ολόκληρου του σώματος των δεινοσαύρων είναι εξαιρετικά σπάνια», δήλωσε ο Anthony Shillito, Ph.D. φοιτητής στο Τμήμα Επιστημών της Γης του Καίμπριτζ και πρώτος συγγραφέας του βιβλίου. «Συνήθως βρίσκουμε μόνο μικρά κομμάτια, τα οποία δεν μας λένε πολλά για τον τρόπο ζωής των δεινοσαύρων. Μια συλλογή αποτυπώσεων όπως αυτή μας βοηθά να συμπληρώσουμε μερικά από τα κενά για το πως οι δεινόσαυροι ζούσαν στον ίδιο τόπο, την ίδια στιγμή».

Στην Κρητιδική Περίοδο, η περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα ίχνη ήταν πιθανότατα κοντά σε μια πηγή νερού, και εκτός από τα ίχνη, βρέθηκαν επίσης πολλά απολιθωμένα φυτά και ασπόνδυλα.

«Εκτός από τη μεγάλη αφθονία και ποικιλομορφία αυτών των αποτυπώσεων, βλέπουμε επίσης απίστευτες λεπτομέρειες», δήλωσε ο Shillito. «Μπορείτε να δείτε καθαρά την υφή του δέρματος και τις κλίμακες, καθώς και τα τετράποδα σημάδια των νυχιών, τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια».

Πηγή: newmoney.gr

Πηγή: http://www.thestival.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.