ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ: «ΜΠΟΡΩ να πειθαρχήσω το παιδί μου χωρίς τιμωρία;»

Γιατί να θέλετε να πειθαρχήσετε το παιδί σας επειδή έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση; Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε τα θέματα αυτά, επειδή συχνά υποκρύπτονται κάτω από τη δύσκολη ή άσχημη συμπεριφορά. Οπότε, πώς θα μπορούσε η έλλειψη αυτοεκτίμησης ή αυτοπεποίθησης να εκδηλωθεί μέσα από μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά;

Ακολουθούν λίγα μόνο παραδείγματα – η λίστα δεν είναι κατά καμία έννοια πλήρης:

Γκρίνια – το παιδί προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του γονιού επειδή αισθάνεται άσχημα και επομένως έχει περισ­σότερες ανάγκες.

Μούτρα – αισθάνεται ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον του και ότι δεν θα είναι ποτέ αρκετά καλό

Βίαιη συμπεριφορά – εξωτερικεύει τα άσχημα συναισθή­ματα που έχει και κατηγορεί άλλους επειδή το ίδιο δεν αισθάνεται καλά.

Δύσκολη συμπεριφορά στο σχολείο – ειδικά ως προσπά­θεια να ξεπεραστεί η έλλειψη αυτοπεποίθησης στις ικανότη­τές του μελέτης και μάθησης.

Αδιαφορία όταν του ζητάτε να κάνει κάτι – μερικές φορές επειδή αμφιβάλλει για την ικανότητά του, οπότε θα προτι­μούσε να σώσει το γόητρό του και αρνείται να το κάνει.

Εκφοβισμός άλλων παιδιών – όταν κάνει τα άλλα παιδιά να αισθάνονται άσχημα, υποσυνείδητα αισθάνεται καλύτερα.

Όταν ένα παιδί εκδηλώνει τα δύσκολα συναισθήματά του μέσα από τις πράξεις του, εξωτερικεύοντας τα άγχη του, όχι μόνο είναι δύσκολο να διαχειριστεί ο γονιός τη συμπεριφορά του, αλλά και τον κάνει να νιώθει άσχημα, επειδή όλοι οι γονείς θέλουν να έχουν τα παιδιά τους αυτοπεποίθηση και αυτοε­κτίμηση. Μερικοί γονείς βέβαια μπορεί να ανησυχούν ότι το παιδί τους παραέχει πολλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο λόγος για τη ναρκισσιστική, αντι­κοινωνική και χωρίς ενσυναίσθηση συμπεριφορά του. Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, κάνουν λάθος. Ένα παιδί με αυτο­εκτίμηση και αυτοπεποίθηση είναι συναισθηματικά ισορροπη­μένο. Δεν έχει την ανάγκη να μειώσει τους άλλους ή να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης. Τα παιδιά, από την άλλη μεριά, που δείχνουν αλαζονικά και υπερβολικά σίγουρα για τον εαυτό τους έχουν στην πραγματικότητα ελάχιστη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, αλλά παριστάνουν τους νταήδες για να ξεγε­λάσουν τους άλλους. Η ανασφάλειά τους στηρίζει την αντικοι­νωνική συμπεριφορά τους, παρότι μπορεί να μη φαίνεται ότι αμφισβητούν τον εαυτό τους.

Nα θυμάστε το βασικό πλαίσιο «Γιατί; Πώς; Τι;»: Γιατί έχει πρόβλημα με την αυτοεκτίμησή του το παιδί σας; Πώς αισθάνεται; Και τι αλλαγές επιδιώκετε να πετύχετε ως προς τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις του μέσα από τις μεθόδους ήπιας πειθαρχίας;

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Δεν_θελουν_τιμωρια__αγαπη_θελουν Πώς να μεγαλώσετε ευγενικά και γεμάτα αυτοπεποίθηση παιδιά! To βιβλίο Δεν θέλουν τιμωρία, αγάπη θέλουν! της Sarah Ockwell – Smith είναι ένα βιβλίο που παρέχει λύσεις σε προβλήματα όπως το κλάμα, τα ψέματα και η χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Δεν χρειάζεται να «κακομάθετε» ή να καταπιέσετε τα παιδιά σας, αλλά να κατανοήσετε τους λόγους που δεν συμπεριφέρονται σωστά και να τους αντιμετωπίσετε εκπαιδεύοντάς τα ρεαλιστικά και δραστικά.
Με απλές και πρακτικές συμβουλές, η διακεκριμένη ψυχολόγος και συγγραφέας Sarah Ockwell-Smith δείχνει πώς να μεγαλώσουμε κάθε παιδί με σεβασμό και αγάπη, δουλεύοντας μαζί του και όχι εναντίον του και καταρρίπτοντας τη θεωρία της τιμωρίας αλλά και της επιβράβευσης.

Κατανοώντας απόλυτα ότι η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να εστιάσουμε αποκλειστικά στην ανατροφή των παιδιών μας, με αυτό το βιβλίο παρέχει λύσεις σε προβλήματα όπως:
Γκρίνια και κλάμα
Bίαιη και απρεπή συμπεριφορά
Ανυπακοή και άρνηση σε κάθε εντολή
Αγένεια
Ψέματα
Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Ένα βιβλίο που καλύπτει όλο το ηλικιακό φάσμα του παιδιού από το προνηπιακό στάδιο έως την εφηβεία.

Διαβάστε απόσπασμα εδώ

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Sarah Ockwell – Smith είναι μητέρα τεσσάρων παιδιών με σπουδές Ψυχολογίας, Ψυχιατρικής και Μαιευτικής. Είναι συνδημιουργός της ιστοσελίδας Gentle Parenting www.gentleparenting.co.uk και του Blog www.sarahockwell-smith.com. Έχει γράψει εννέα βιβλία σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, αρθρογραφεί σε περιοδικά και εφη ερίδες και συμμετέχει συχνά ως ειδικός γονικής φροντίδας σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές….

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.