Ρόδι, πέταλο ή δεκάρα; Τι πρέπει να ξέρετε πριν διαλέξετε το γούρι του 2018

Τις γιορτές όλοι, λίγο πολύ, κάνουμε δώρα στους αγαπημένους μας και συνήθως, επιλέγουμε τα γούρια για να ευχηθούμε τα καλύτερα στα πρόσωπα αυτά. Στις πρώτες επιλογές και τα πιο δημοφιλή είναι το ρόδι, το πέταλο, το κλειδί αλλά και πολύτιμοι λίθοι, σε διάφορα σχέδια και χρώματα. Τι συμβολίζουν όμως τα γούρια που δωρίζουμε με την έλευση της νέας χρονιάς;
Ρόδι: Ο συμβολισμός του ροδιού είναι ο πιο γνωστός στους περισσότερους από εμάς. Είναι σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας, καλοτυχίας, αιωνιότητας γι’ αυτό την Πρωτοχρονιά σπάμε ρόδια. Οι αρχαίοι Έλληνες πριν κατοικήσουν σε ένα νέο σπίτι έσπαγαν στο κατώφλι του ένα ρόδι, πράγμα που κάνουμε ακόμα και στις μέρες μας.
Πέταλο: Ο συμβολισμός του πέταλου είναι η δύναμη, η ευτυχία και η προφύλαξη από το κακό μάτι. Και στις μέρες μας το κρεμάμε στην κεντρική πόρτα του σπιτιού με το άνοιγμα προς τα πάνω. Αν βρεις τυχαία πέταλο, έλεγαν οι παλιοί, τότε θα έχεις μεγάλη τύχη στη ζωή σου, ειδικά αν έχει εφτά τρύπες.
Καράβι: Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού. Παρότι είχε συνδεθεί με αποχωρισμούς λόγω των ναυτικών που έφευγαν μακριά, το καραβάκι δεν έπαψε ποτέ να αποτελεί ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.
Τετράφυλλο τριφύλλι: Συμβολίζει τη δόξα, τον πλούτο, την αγάπη και την υγεία. Τα φυλαχτά σε σχήμα τετράφυλλου τριφυλλιού θεωρούνται ότι φέρνουν τύχη.
Κλειδί: Το κλειδί θεωρείται καλότυχο, γιατί συμβολίζει το μέσο που θα χρησιμοποιήσουμε για να ανοίξουμε τις πόρτες που θα μας οδηγήσουν στην ευτυχία. Στην Αρχαία Ελλάδα τα κλειδιά είχαν ιδιαίτερο συμβολισμό, καθώς αντιπροσώπευαν το κλειδί της ζωής, που ξεκλείδωνε την “πόρτα” από την οποία περνούσαν οι ευχές τους προς τους θεούς.
Δεκάρα: Τι και αν η δραχμή μας έχει αφήσει χρόνους; Η δεκάρα είναι το σύμβολο του πλούτου. Οι παλιοί συνήθιζαν να έχουν μία δεκάρα στο πορτοφόλι τους, για να είναι πάντα γεμάτο. Ακόμα και σήμερα στα μαγαζιά υπάρχουν πολλά γούρια με δεκάρες τα οποία τα επιλέγει ο κόσμος για το γούρι της νέας χρονιάς.
Εκτός από τα παραπάνω, σύμβολα καλοτυχίας, ευτυχίας, υγείας και αγάπης, θεωρούνται επίσης, η ελιά, το δέντρο της ζωής, το μάτι, το σπιτάκι και πολλά άλλα.

Πηγή: mothersblog.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.