Πώς η χρονολόγηση του Τάφου του Ιησού αποδεικνύει ιστορικά την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ είναι ένας από τους ιερότερους χώρους της Χριστιανοσύνης, αλλά και ένας από τους πλέον πολύπαθους ναούς. Κατά τη διάρκεια των αιώνων, ο Πανάγιος Τάφος έχει υποστεί βίαιες επιθέσεις, πυρκαγιές και σεισμούς. Καταστράφηκε ολοσχερώς το 1009 μ.Χ. και στη συνέχεια ανοικοδομήθηκε, κάνοντας τους σύγχρονους μελετητές να αναρωτιούνται αν είναι τελικά το μέρος που ορίστηκε ως τόπος ταφής του Χριστού από την αντιπροσωπεία που εστάλη από τη Ρώμη πριν από περίπου 17 αιώνες.
Φως σε αυτές τις «σκιές» ρίχνει μία σπουδαία ανακάλυψη Ελλήνων επιστημόνων! Τα αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύει το «National Geographic» αποδεικνύουν πως τα απομεινάρια που βρίσκονται εντός του ναού είναι όντως τα απομεινάρια του τάφου που είχαν βρει οι απεσταλμένοι της Ρώμης.

Συγκεκριμένα, τα δείγματα ασβεστοκονιάματος που προήλθαν από το διάστημα ανάμεσα στην αρχική, ασβεστολιθική επιφάνεια του τάφου και τη μαρμάρινη πλάκα που την καλύπτει, χρονολογήθηκαν γύρω στο 345 μ.Χ. Η δεύτερη πλάκα ανακαλύφθηκε μόλις πέρσι, όταν στις 30 Οκτωβρίου 2016, Έλληνες επιστήμονες άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από αιώνες τον τάφο, για λόγους συντήρησης. Επρόκειτο για μία ομάδα επιστημόνων από το Εθνικό ΜετσόβιοΠολυτεχνείο, η οποία συνέλεξε δείγματα κατά τη διάρκεια των εργασιών, τα οποία ανέλυσε με επικεφαλής την καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά στοιχεία του ταφικούσυγκροτήματος είναι το «ταφικό κρεβάτι», στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση βρισκόταν το σώμα του Ιησού Χριστού, μετά την Σταύρωση. Τέτοιου είδους μνημεία κατασκευάζονταν εκείνη την εποχή από ασβεστόλιθο και είναι ένα κοινό γνώρισμα των τάφων των πλούσιων Εβραίων της Ιερουσαλήμ του 1ου αιώνα μ.Χ.
Η μαρμάρινη επένδυση που καλύπτει το «ταφικό κρεβάτι» πιστεύεται ότι προστέθηκε πολύ αργότερα, γύρω στο 1555 μΧ. Όταν οι Έλληνες επιστήμονες σήκωσαν για πρώτη φορά πέρσι τη μαρμάρινη πλάκα, έμειναν άφωνοι από αυτό που βρήκαν κάτω από αυτή: μία παλαιότερη, σπασμένη, μαρμάρινη πλάκα, στην οποία ήταν χαραγμένος ένας σταυρός και η οποία ακουμπούσε ακριβώς πάνω στο ασβεστολιθικό μνημείο.
Τα στοιχεία που έρχονται σήμερα στο φως αποδεικνύουν πως πρόκειται για ταφικό συγκρότημα χτίστηκε κατά την περίοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος απέστειλε στα Ιεροσόλυμα μία ομάδα επικεφαλής τη μητέρα του, την Αγία Ελένη, με σκοπό την εύρεση του Τιμίου Ξύλου του Σταυρού και την ανάδειξη των Αγίων Τόπων. Όταν οι Ρωμαίοι ανακάλυψαν τον τάφο, τον αναστήλωσαν και έχτισαν τον ναό, γύρω στο 326 μΧ. Ακριβώς αυτή η ιστορική αναφορά επιβεβαιώνεται με τη σημερινή ανακάλυψη στον Πανάγιο Τάφο.
Όπως αναφέρει το National Geographic, τα δείγματα που έλαβαν οι επιστήμονες κατά τη μακρά διαδικασία της συντήρησης του ταφικού συγκροτήματος, αποδεικνύουν πως ο νότιος τοίχος χρονολογείται από το 335 μ.Χ. Παράλληλα, παρέχουν επιπλέον στοιχεία για κατασκευαστικά έργα από τη ρωμαϊκή περίοδο, καθώς και για την αναστήλωση του ναού κατά τον 16ο αιώνα.

Πηγή πληροφοριών και ΦΩΤΟ: National Geographic

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.