Το κρυφό τάμα του Αριστοτέλη Ωνάση στην Παναγία των Καθαρών στην Ιθάκη

Την Παναγία των Καθαρών στην Ιθάκη, η οποία είχε καταστραφεί μετά από τον σεισμό του 1953, αναστήλωσε με δικά του έξοδα ο Αριστοτέλης Ωνάσης λόγω της μεγάλης του αγάπης για το νησί.

Ο μεγιστάνας μετά την αγορά του πρώτου του πλοίου στις αρχές του ΄30 επισκεπτόταν συχνά το νησί του Οδυσσέα και με την Τζάκι Κένεντι και με την Μαρία Κάλλας προκειμένου να εκπληρώνει το τάμα του στο μοναστήρι. Ο Ωνάσης καθόταν με τις ώρες μπροστά στην θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς αλλά το τάμα του παρέμεινε κρυφό.

Η Ιερά Μονή των Καθαρών, η Παναγία στα Καθαρά όπως λέγεται επίσης, αποτελεί προσκύνημα και σημείο αναφοράς για τους απανταχού της γης Ιθακήσιους. Είναι κτισμένη στη νοτιοανατολική κορυφή του ομηρικού όρους Νήριτο, σε μια όμορφη γωνία, 600μ περίπου από την θάλασσα και σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από το Βαθύ. Η Ιερά Μονή Καθαρών είναι χτισμένη απέναντι από τον κόλπο του λιμανιού της Ιθάκης, έτσι που το καμπαναριό της φαίνεται από όλο το νότιο νησί.

Η ζωή της Ιεράς Μονής Καθαρών αρχίζει γύρω στα 1696. Σύμφωνα με την παράδοση, ονομάστηκε έτσι επειδή η εικόνα της Παναγίας βρέθηκε απείραχτη μέσα σε καιόμενα «κάθαρα», ξερόχορτα, θάμνους, στο σημείο ακριβώς που χτίστηκε το μοναστήρι. Από τότε στέκει στο σημείο με τα χτίσματα της να διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Είναι αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου και πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Η εικόνα της θεωρείται θαυματουργή ενώ σπεύδουν σε αυτήν αρκετά ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.