Η φοιτητική ζωή σε 3+1 πόλεις μέσα από τα μάτια αποφοίτων

Οι βάσεις ανακοινώθηκαν. Η φοιτητική ζωή για χιλιάδες νέους και νέες μόλις ξεκινά. Μαζί της, ανοίγει ένας νέος κύκλος στη ζωή. Καινούργιες εμπειρίες, νέες γνωριμίες, πολλές συγκινήσεις, άγχος για τις εξετάσεις που σταδιακά θα… «εξαφανιστεί» και απίστευτες ιστορίες για να εξιστορείς τα επόμενα χρόνια σε περιμένουν.
Εάν έχεις περάσει σε κάποια άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας σου, τότε σίγουρα σε περιμένει και ένας καινούργιος «κόσμος» να εξερευνήσεις! Νέα πόλη, νέοι ρυθμοί, νέα στέκια. Το πρώτο και κύριο, όμως, είναι το νέο σου σπίτι που μπορείς να διαμορφώσεις όπως θες!
Είναι προφανές πως η φοιτητική ζωή σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα διαφέρει. Βέβαια, όχι τόσο όσο κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί. Υπάρχουν μερικά πράγματα, χαρακτηριστικά της φοιτητικής ζωής, που σε όποια πόλη και εάν έχεις περάσει δεν αλλάζουν με τίποτα.
Ένα χαλαρό καφεδάκι με την παρέα στο στέκι σας, μια χαλαρή βόλτα που καταλήγει τελικά σε ένα «ξέφρενο» βράδυ, μια βραδιά στο σπίτι ενός φίλου ή μιας φίλης για διάβασμα (πάντα παίζει το ενδεχόμενο να μην διαβάσετε καθόλου!) πριν τις εξετάσεις και σίγουρα ένα πάρτι στο νέο σου σπίτι. 
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις στιγμές που θα βρίσκεσαι στο μάθημα. Το να είσαι στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου διαφέρει πολύ από την τάξη που έχεις συνηθίσει στο σχολείο. Διαφορετικός τρόπος μαθήματος, προσέγγισης των όποιων ζητημάτων της επικαιρότητας. Ρωτάς, μαθαίνεις, κρατάς ή παίρνεις σημειώσεις, κάνεις διάλογο εντός και εκτός μαθήματος για το ό,τι είπατε. Πας… λίγο παρακάτω.
Τί συμβουλές όμως, έχουν να δώσουν απόφοιτοι που σπούδασαν σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα; Τί να δει κάποιος; Τί έχει να κάνει; Με τί να ασχοληθεί και ποιες είναι οι προτεραιότητες σε μία μετακόμιση; Πώς να ξεκινήσει τη ζωή του σε μια «ξένη» πόλη; Διαβάστε μερικά «tips» που μας δίνουν νέοι και νέες που μόλις αποφοίτησαν από τις σχολές τους. 
Καλαμάτα
Μια από τις κατεξοχήν «φοιτητουπόλεις» της Ελλάδας είναι η Καλαμάτα. Η πόλη «σφύζει» από φοιτητική ζωή. Χιλιάδες φοιτητές «βολτάρουν» στο κέντρο της πόλης και παίρνουν τα πιο ξέγνοιαστα, ίσως χρόνια τους, εκεί. Είτε σπουδάζεις στο ΤΕΙ είτε στο Πανεπιστήμιο, η Καλαμάτα είναι μια πόλη που σίγουρα δεν θα σε αφήσει να… «βαρεθείς». «Καλύτερα να μείνεις στο κέντρο της πόλης. Θα μπορείς να μετακινηθείς πολύ εύκολα εντός και εκτός πόλης. Άλλωστε οι αποστάσεις είναι κοντινές», μας λέει ο Γιώργος που έζησε τέσσερα χρόνια ως φοιτητής στην πόλη.
«Πιστεύω το να αποφασίσεις να μείνεις στην πόλη είναι η καλύτερη λύση. Ειδικά, το απόγευμα προς το βράδυ που θα θες να βγεις και καμιά βόλτα με την παρέα σου».
«Υπάρχουν πολλές δραστηριότητες να κάνει κάποιος στην Καλαμάτα, πέρα φυσικά από τα κλασικά. Δηλαδή έναν καφέ σε κάποια καφετέρια στην πόλη, μια βόλτα στο παλιό, το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας αλλά και στο καινούργιο κέντρο», συνεχίζει. «Είναι πανεύκολη και καθόλου κουραστική η μετακίνησή σου από το ένα σημείο της πόλης στο άλλο. Υπάρχουν γραφικά σοκάκια, πολλά μεζεδοπωλεία, καφετέριες κ.α».

«Για όποιον ξεκινά τώρα τη φοιτητική του ζωή στην πόλη και ίσως να μην έχει κάποιον γνωστό ή γνωστή εκεί, καλό θα ήταν να επισκεφτεί και το Κέντρο Νέων Καλαμάτας», προσθέτει ο Γιώργος.
«Είναι ουσιαστικά ένας χώρος διαδραστικός. Γνωρίζεις σίγουρα πολύ κόσμο. Υπάρχουν μέχρι και τουρίστες εθελοντές που δουλεύουν εκεί. Μπορείς να μάθεις μια ξένη γλώσσα, να παρουσιάσεις σαν φοιτητής μια εργασία σου, να πηγαίνεις σε πάρτι που διοργανώνονται κτλπ. Υπάρχουν ένα σωρό ασχολίες για να κάνεις. Θα κοινωνικοποιηθεί κάποιος αρκετά γρήγορα», λέει ο πτυχιούχος πλέον Γιώργος.
Για εκείνους όμως που θέλουν να αθλούνται; «Το κλειστό γυμναστήριο είναι στο Πανεπιστήμιο της πόλης και υπάρχουν γήπεδα τένις αλλά και διάφορες άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Σίγουρα θα βρει πολλούς τρόπους να αθληθεί».
Το καλοκαίρι; «Ακόμα καλύτερα το καλοκαίρι. Πας στην παραλία, είναι πεντακάθαρα τα νερά. Κάνεις τη βόλτα σου εκεί. Υπάρχουν πολλά μαγαζιά. Αν θες μπορείς να πάρεις το κτελ και να πας και αλλού για μπάνιο. Ανάλογα δηλαδή το τί θα κανονίσεις με την παρέα».
Αργοστόλι
Αν και δεν είναι από τις πλέον κλασικές «φοιτητουπόλεις» διαθέτει μια άκρως ενδιαφέρουσα φοιτητική ζωή. Κυρίως, βέβαια το καλοκαίρι, όπως είναι προφανές. «Το να είσαι φοιτητής στο Αργοστόλι στην Κεφαλονιά είναι κάτι το διαφορετικό», μας λέει ο Κώστας, απόφοιτος πλέον.
«Είναι πανέμορφα το καλοκαίρι. Από τις αρχές καλοκαιριού ξεκινάς να πηγαίνεις σε όποιο μέρος του νησιού θες για μπάνιο. Υπάρχουν πανέμορφες παραλίες. Ο Μύρτος, ο Μακρύς Γιαλός κ.α», συνεχίζει ο Κώστας.
Πού είναι καλύτερα να μείνει κάποιος; «Προφανώς στο κέντρο της πόλης. Υπάρχουν όλες οι ανέσεις. Δεν πρόκειται δηλαδή να σου λείψει κάτι».
Το χειμώνα; «Το χειμώνα είναι πιο δύσκολα λόγω των πολλών βροχοπτώσεων. Ευτυχώς, όμως, γιατί ήταν και μια ευκαιρία για να… μάθω τάβλι», λέει ο Κώστας γελώντας.
«Η αλήθεια είναι πως έχεις λιγότερες δραστηριότητες να κάνεις αλλά υπάρχουν αρκετές ιδέες. Μπορείς να γραφτείς σε κάποια τοπική ομάδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ ή σε κάποιο ας πούμε τοπικό σύλλογο για να χορεύεις. Υπάρχει ο Αίνος που μπορείς να επισκεφτείς το χειμώνα. Τα τελευταία χρόνια πάντα πιάνει χιόνι. Είναι ωραία να κάνεις μια βόλτα», κατέληξε ο Κώστας.
Χαλκίδα
Μια από τις πιο κοντινές στην Αθήνα «φοιτητουπόλεις είναι η Χαλκίδα. Μόλις μια ώρα και… κάτι και επιστρέφεις πάλι πίσω στο «πατρικό» σου. Δεν είναι λίγοι μάλιστα οι φοιτητές που επιλέγουν να μείνουν σπίτι τους στην Αθήνα και να πηγαίνουν αυθημερόν για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στο Πανεπιστήμιο. Για όσους όμως σκέφτονται να μείνουν τα επόμενα τέσσερα ή περισσότερα χρόνια στη Χαλκίδα, δεν θα το μετανιώσουν.
«Είναι μια όμορφη πόλη, λίγο μακριά από την Αθήνα. Τα ΤΕΙ είναι έξω από την πόλη αλλά δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς οι συγκοινωνίες είναι καλές», μας λέει ο Θέμης, παλιός φοιτητής στη Χαλκίδα.
«Καλύτερο θα ήταν για κάποιον να μείνει στην πόλη και όχι ας πούμε στην Αρτάκη ή στα Ψαχνά. Από άποψης δηλαδή του να είναι κοντά στην πόλη ώστε να κάνει άνετα τις βόλτες του χωρίς να ανησυχεί για την ώρα που πρέπει να γυρίσει σπίτι του. Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις προτιμήσεις του καθενός».
Δραστηριότητες: «Πέρα από τον καφέ στην πόλη και το ποτό με την παρέα υπάρχουν τοπικές ομάδες για να γραφτεί κάποιος. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ. Μπορείς αν σου αρέσει να παίζεις συνέχεια μπιλιάρδο. Όλα υπάρχουν στη Χαλκίδα», συνεχίζει ο Θέμης.
Το καλοκαίρι; «Το καλοκαίρι είναι ακόμα πιο ωραία. Μπαίνεις στο αστικό ΚΤΕΛ και πας παραλία. Γίνονται αρκετά πάρτι που δεν πρέπει να χάσεις. Επίσης, σε βολεύουν και οι συγκοινωνίες, άρα δεν χρειάζεται να βρεις μεταφορικό μέσο. Το μόνο που θες είναι η καλή παρέα».
Λαμία
Πρόκειται για μια κατεξοχήν φοιτητούπολη. Η Λαμία τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί αρκετά. «Είναι ωραία από πλευράς του να γνωρίσεις νέο κόσμο. Νέους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλοί φοιτητές και σίγουρα θα κάνεις γρήγορα παρέες», λέει η Φωτεινή που έζησε κοντά στα 5 χρόνια ως φοιτήτρια στην πόλη.
«Στη Λαμία όλα κινούνται σε χαλαρούς θα έλεγα ρυθμούς. Ναι μεν βγαίνεις και διασκεδάζεις, αλλά είναι ωραίος ένας χαλαρός καφές στην πλατεία, μια βόλτα στο κέντρο ή κάποια βραδιά στο σπίτι ενός φίλου ή φίλης».
«Έχει μεγάλη αγορά στο κέντρο. Βρίσκεις ό,τι θες. Δεν πρόκειται να σου λείψει τίποτα», συνεχίζει ενώ προτείνει σε όποιον φοιτητή έχει περάσει στη Λαμία να μείνει μέσα στην πόλη.
Από δραστηριότητες εκτός τα σχετικά με το Πανεπιστήμιο; «Υπάρχουν πολλοί σύλλογοι. Παραδοσιακοί. Μπορείς να γραφτείς να συμμετέχεις στην ομάδα. Να μάθεις χορούς και ό,τι άλλο θες».
«Το ΤΕΙ είναι έξω από την πόλη. Δεν είναι μακριά απλά θα πρέπει να πάρεις συγκοινωνία. Υπάρχει βέβαια ποδηλατοδρόμος. Αν θες μπορείς να το κάνεις και αυτό».
Το καλοκαίρι; «Ακόμα καλύτερα. Υπάρχουν συχνά και φθηνά δρομολόγια προς τη θάλασσα. Οργανώνεις ένα “ταξιδάκι” με την παρέα και περνάς τέλεια».
Όπου και να έχεις περάσει το μόνο σίγουρο είναι πως ένας καινούργιος κόσμος σε περιμένει να τον ανακαλύψεις. Κάνε το όσο πιο καλά μπορείς και ζήσε τις στιγμές!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.