Η επιστήμη εξηγεί γιατί κάποιοι είναι αντιπαθητικοί στους άλλους χωρίς λόγο

Εχει συμβεί σε όλους μας: να αντιπαθήσουμε κάποιον από την πρώτη ματιά χωρίς να ξέρουμε τον λόγο.

Βλέπεις κάποιον για πρώτη φορά και η πρώτη αντίδραση που σου ‘ρχεται στο μυαλό είναι ότι αυτός ο άνθρωπος δεν σου ταιριάζει καθόλου.

Κάτι δεν σου αρέσει, αλλά δεν μπορείς να προσδιορίσεις τον λόγο.

Μερικές φορές, το να αντιπαθούμε κάποιον είναι ένα εντελώς φυσιολογικό και αποδεκτό κομμάτι της ζωής. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους δεν τα πάμε καλά.

Η επιστήμη εξηγεί ότι όταν συναντάμε άλλους ανθρώπους, κρίνουμε αυτόματα εάν μας αρέσουν ή όχι, χωρίς απαραίτητα να ξέρουμε ακριβώς το γιατί.

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός μας είναι προγραμματισμένος να δέχεται ή να απορρίπτει ένα πρόσωπο, ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχεται από αυτό το πρόσωπο.

Στην ψυχολογία υπάρχει η έννοια της μεταφοράς. Για παράδειγμα υπήρξε στη ζωή μας ένα δυσάρεστο περιστατικό. Και στην προσπάθεια να το ξεχάσουμε, τα καταφέραμε και το ξεχάσαμε. Ομως, ξαφνικά συναντάμε έναν άνθρωπο που μας θυμίζει ξανά εκείνο το περιστατικό.

Μπορεί να έχει την ίδια φωνή, τις ίδιες εκφράσεις προσώπου, την ίδια γλώσσα σώματος ή κάτι άλλο το οποίο αυτομάτως υποσυνείδητα μας γυρνάει στο παρελθόν. Η αντιπάθεια που νιώσαμε τότε, εμφανίζεται και πάλι αλλά σε διαφορετικό άτομο που φταίει μόνο και μόνο επειδή κάτι μας θύμισε.

Άλλη περίπτωση μεταφοράς είναι ο καθρέπτης. Πρόκειται για την αντανάκλαση του εαυτού μας, στο πρόσωπο κάποιου που συναντήσαμε, με όλα τα αρνητικά χαρακτηριστικά που διαθέτουμε εμείς και προσπαθούμε να τα έχουμε καλά κρυμμένα.

Και ξαφνικά στην παρέα μας εισχωρεί ένα άτομο στο πρόσωπο του οποίου βλέπουμε τον εαυτό μας σαν να κοιταζόμαστε στον καθρέπτη. Και αυτό δεν μας αρέσει καθόλου, γιατί δεν έχουμε αποδεχτεί τα ελαττώματά μας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι η αυτοεκτίμηση που τρέφει ο καθένας μας είναι βασικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την επίδραση που έχει πάνω μας η συμπάθεια ή η πιθανή αντιπάθεια που θα εκφράσει κάποιος για το άτομο μας.

Αυτό σημαίνει πως τα άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα από την αντιπάθεια των άλλων. Οπότε εάν κάποιος εκφράσει αντιπάθεια προς το πρόσωπο τους, τα συναισθήματα τους δεν θίγονται και δεν επηρεάζονται. Σαν αποτέλεσμα, το εάν κάποιος θα τους συμπαθήσει ή θα τους αντιπαθήσει δεν παίζει μεγάλο ρόλο στο τι θα αισθανθούν αυτοί για το συγκεκριμένο άτομο.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Αυτό προέρχεται από το γεγονός πως τα άτομα με υψηλή αυτοπεποίθηση δεν έχουν ανάγκη από επιβεβαίωση και αποδοχή στον βαθμό που έχουν τα άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, και έτσι λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο.

/www.bovary.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.