Οι δύο πόλεις στην Ελλάδα που κόβουν το κάπνισμα

Το παράδειγμα των Τρικάλων, η δημοτική αρχή των οποίων αποφάσισε τον περασμένο Δεκέμβριο να μετατρέψει την πόλη σε άκαπνη, ακολούθησε η Λάρισα, με τον δήμο να αποφασίζει την εφαρμογή του νόμου περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

«Θεωρούμε ότι το σύνολο των καταστηματαρχών θα ανταποκριθεί στην εφαρμογή του νόμου. Άλλωστε μιλάμε για ένα θέμα που αφορά στην υγεία όλων μας, οπότε περισσεύει το κέρδος μπροστά στην υγεία», δηλώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής και Εστίασης νομού Λάρισας Γιάννης Μπιώτης, στην εφημερίδα «Ελευθερία».

Συστάσεις κατά τις επισκέψεις τους στα καταστήματα εστίασης, πραγματοποιούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας άνδρες και γυναίκες της Δημοτικής Αστυνομίας. «Ολοκληρώνεται μια περίοδος συστάσεων και προσαρμογής, με τη συνεργασία όλων μπορούμε να βγάλουμε το τσιγάρο έξω από τους κλειστούς χώρους», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Οικονομίας Παναγιώτης Νταής προσθέτοντας ότι εκτός από τη Δημοτική Αστυνομία υπεύθυνη για τους ελέγχους και για την τήρηση του νόμου είναι και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές την ευθύνη έχουν οι λιμενικές αρχές.

Κάθε ελεγκτικός μηχανισμός αυτοβούλως ή μετά από καταγγελία θα παρεμβαίνει στους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και θα διενεργεί ελέγχους. Τα όργανα ελέγχου κατά την εκτέλεση του έργου τους και κατόπιν αιτήματός τους συνεπικουρούνται από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές. Δημοτική Αστυνομία και Υγειονομικό θα διενεργούν στο εξής τακτικούς ελέγχους και έκτακτους ελέγχους κατόπιν καταγγελίας.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων αντιμετωπίζουν θετικά την εφαρμογή του νόμου και καλούν τους πελάτες τους, να βγουν από το εσωτερικό του καταστήματος αν επιθυμούν να καπνίσουν και να το συνδυάσουν με το… φλερτ. Στη Νέα Υόρκη όταν εφαρμόστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος ήρθε το «Smirting» είναι η πρακτική του καπνίσματος και του φλερτ έξω από μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και κτίρια γραφείων όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

Στα Τρίκαλα

Στο άκουσμα της απαγόρευσης του καπνίσματος στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Λάρισας κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι η δημοτική αρχή ακολουθεί τα βήματα της δημοτικής αρχής των Τρικάλων. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο τα Τρίκαλα έκαναν γνωστό στην υπόλοιπη χώρα ότι «έκοψαν το τσιγάρο».

Η εικόνα που δίνουν σήμερα οι καταστηματάρχες, λίγους μήνες μετά την απαγόρευση του καπνίσματος είναι διαφορετική. «Τα Τρίκαλα δεν είναι άκαπνα», τονίζουν και περιγράφουν τι επικρατεί στη γειτονική πόλη. «Υπάρχουν καταστηματάρχες που εφαρμόζουν τον νόμο κανονικά, άλλοι όμως όχι. Το βράδυ από τις 11 και μετά καπνίζουν κανονικά στο εσωτερικό του καταστήματος. Οι πελάτες μας έχουν τη διάθεση να ακολουθήσουν όλα όσα προβλέπονται, και να σεβαστούν τον νόμο, όταν όμως δεν εφαρμόζεται συνολικά τότε υπάρχει πρόβλημα» σημειώνουν. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το εξής, τα μεσημέρια τα τσιπουράδικα της πόλης των Τρικάλων είναι άδεια, καθώς οι Τρικαλινοί επιλέγουν να πάνε στα καταστήματα του Δήμου Πύλης που απέχει μόλις 10 λεπτά από το κέντρο των Τρικάλων, διότι εκεί δεν εφαρμόζεται ο αντικαπνιστικός νόμος. Να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα έχουν βεβαιωθεί 18 παραβάσεις.

Πρόστιμα

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας πέρα από τις λοιπές απαγορευτικές ή περιοριστικές διατάξεις, απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος» νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή.

Ο νόμος προβλέπει και πρόστιμα για τους παραβάτες. Έτσι, λοιπόν, σε όσους καπνίζουν επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ. Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των καταστημάτων που ανέχεται την παραβίαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ. Στην τέταρτη υποτροπή ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε, για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας με απόφαση της αρχής, η οποία τη χορήγησε.

Πρόστιμα θα επιβάλλονται και για τη μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων, όπως ενδεικτικά η μη απομάκρυνση των σταχτοδοχείων ή μη ανάρτηση σήματος για την απαγόρευση του καπνίσματος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.