«Τι να πείτε στα παιδιά για το πορνό»

THE GUARDIAN

Η Αγγλίδα εκπαιδευτικός και σύμβουλος επί θεμάτων σχετικών με την παιδική ηλικία συμβουλεύει τους γονείς να μιλήσουν από νωρίς με τα παιδιά τους για θέματα όπως το πορνό και η σεξουαλική παρενόχληση, ώστε να περιορίσουν τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, η Ρέιτσελ ντε Σούζα προτρέπει τους γονείς να «μιλούν νωρίς και να μιλούν συχνά» στα παιδιά τους με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους, έτσι ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένα για τους κινδύνους που υπάρχουν το Διαδίκτυο. Ετσι, δεν θα δυσκολεύονται να αναφέρουν στους γονείς τους τις δυσκολίες με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπα στο μέλλον.

Η πρόσβαση στη διαδικτυακή πορνογραφία σε μικρά παιδιά που περιηγούνται χωρίς επίβλεψη και εκτίθενται σε υλικό που προβάλλει την υποβάθμιση και τη βία κατά των γυναικών είναι πλέον ιδιαίτερα εύκολη. Κατά την Ντε Σούζα, οι γονείς δεν πρέπει να αφήσουν την πορνογραφία να γίνει ταμπού. «Θα έπρεπε να είναι κάτι για το οποίο οι γονείς μιλούν στα παιδιά τους», επισημαίνει, «ωστόσο είναι καλύτερο να αποφύγουν μια εκτενή συζήτηση που θα μπορούσε να τα κάνει να αισθανθούν άβολα. Μια χαλαρή συζήτηση, π.χ. όταν περπατούν ή οδηγούν, θα είναι πιο εποικοδομητική. Το γέλιο θα μπορούσε επίσης να δράσει επικουρικά. Οι νέοι μας είπαν ότι το να γελούν μαζί με τους γονείς τους μπορεί να μειώσει την ένταση και να τους κάνει να νιώθουν πιο άνετα».

Σε περίπτωση που δουν το παιδί τους να βλέπει πορνό, δεν θα πρέπει να το τιμωρήσουν, αλλά να το καθησυχάσουν και να του εξηγήσουν.

Σε περίπτωση που δουν το παιδί τους να βλέπει πορνό, οι γονείς δεν θα πρέπει να το τιμωρήσουν. «Να είστε καθησυχαστικοί σχετικά με τα μπερδεμένα συναισθήματα που μπορεί να αισθανθεί το παιδί σας όταν παρακολουθήσει ερωτικό περιεχόμενο. Ενημερώστε το ότι είναι φυσιολογικό να αναρωτιέται για σεξουαλικά ζητήματα και ότι αυτό είναι μέρος της ενηλικίωσης». Αν βρεθούν αντιμέτωπα τα παιδιά με το πορνό, είτε κατά λάθος είτε εσκεμμένα, οι γονείς πρέπει να προσπαθήσουν να εξηγήσουν γιατί η παρακολούθηση περιεχομένου για ενηλίκους μπορεί να είναι επιβλαβής. Αν χρειαστεί, οι γονείς μπορούν να ζητήσουν περαιτέρω βοήθεια εάν το παιδί τους τη χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένου του πώς και πού μπορούν να αναφέρουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με την Ντε Σούζα, οι γονείς πρέπει επίσης να είναι προετοιμασμένοι να αμφισβητήσουν τις απόψεις των παιδιών τους που μπορεί να προκύψουν από την παρακολούθηση πορνογραφίας. «Εξηγήστε τους ότι το πορνό μπορεί να παρουσιάζει πράγματα όπως το μη συναινετικό σεξ ως φυσιολογικά, ενώ ασφαλώς δεν είναι».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.