Κορονοϊός: Ο κίνδυνος της “ανοσοποιητικής καταιγίδας” – Τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό

Της Μαρίας Δεναξά

Ορισμένοι ασθενείς με κορονοϊό, ενώ στην αρχή έχουν ήπια συμπτώματα, από την έβδομη ημέρα η κατάστασή τους επιδεινώνεται ραγδαία. Γάλλοι επιστήμονες παρατήρησαν πως πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη ανοσοποιητική καταιγίδα. “Δεν είναι μια καταιγίδα σε έναν ήρεμο ουρανό, αλλά πολύ πιθανό η έκβαση μιας δύσκολης εβδομάδας με σημαντικά συμπτώματα. Πυρετό, κούραση κτλ αλλά και αναπνευστικά προβλήματα πιο σοβαρά από την έβδομη ή όγδοη μέρα” λέει ο καθηγητής Στεφάν Γκοντρί, νοσοκομειακός εντατικολόγος.

Στην αρχή ο ασθενής είναι άρρωστος. Βήχει έχει λίγο πυρετό. Για να το αντιμετωπίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα θα εγκρίνει κυτοκίνη. Είναι ουσία που προορίζεται για να αντιμετωπίσει την επίθεση αλλά μπροστά στη δύναμη του ιού, ορισμένοι οργανισμοί τα «χάνουν». Το ανοσοποιητικό τους σύστημα εγκρίνει περισσότερη κυτοκίνη, μια πραγματική καταιγίδα που προκαλεί μια υπερλοίμωξη όλου του οργανισμού.

“Η υπερλοίμωξη στρέφεται και μπορεί να καταστρέψει σημαντικά στοιχεία και να εισβάλλει στα κύτταρα του πνεύμονα” τονίζει ο εντατικολόγος – αναισθησιολόγος Αντουάν Μονσέλ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.