Πνευμονολόγος: Η «τέλεια καραντίνα» θα νικούσε τον κορωνοϊό σε 28 μέρες

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγαλύτερος από όσο νομίζουμε, εξηγεί ο Δημήτρης Οικονόμου

Του Γιώργου Καλλίνη

Σημαντικό ζήτημα προκύπτει από τα λίγα τεστ διάγνωσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ειδικό πνευμονολόγο Δημήτρη Οικονόμου, εφόσον τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλά παραπάνω από όσα αναφέρονται.

«Έχουμε μεγάλη έλλειψη στην Ελλάδα από αντιδραστήρια στο Δημόσιο που μπορούν να κάνουν διάγνωση του κορωνοϊού. Πρέπει να εξεταστούν περισσότερα άτομα, συντεταγμένα και χωρίς συνωστισμό, για να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξάπλωσης του κορωνοϊού στο γενικότερο πληθυσμό και άρα περισσότερες πληροφορίες για να τον σταματήσουμε», εξήγησε ο κ. Οικονόμου στον TyposThes.

«Με πρόχειρους υπολογισμούς, μπορούμε να πούμε ότι κάθε θάνατος αντιστοιχεί περίπου σε 800 κρούσματα. Κατά συνέπεια, είναι πιθανό αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα να έχουμε περίπου 6.000 κρούσματα», συμπληρώνει.

Υπάρχουν όμως και καλά νέα, σύμφωνα με τον ειδικό πνευμονολόγο. Τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού και η καραντίνα φαίνεται προς το παρόν να φρενάρει τα κρούσματα που αναφέρει το Υπουργείο Υγείας και ο κ. Οικονόμου προβλέπει μείωση κρουσμάτων σε 10 μέρες αν τηρηθούν τα μέτρα. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μείνουμε στο σπίτι και να τηρήσουμε την καραντίνα. Σκεφτείτε πόσο τρομαχτική είναι η κατάσταση στην Ιταλία. Ο μόνος τρόπος να μειωθούν τα κρούσματα είναι να μείνουμε μέσα και δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Όσο πιο πολύ κάτσουμε μέσα, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Το αισιόδοξο σενάριο είναι σε περίπου δέκα μέρες, όπως συνέβη και στην Κίνα, αν τηρήσουμε τα μέτρα, να δούμε μείωση των κρουσμάτων».

Το παράδειγμα που χρησιμοποιεί ο επιστήμονας από τη Θεσσαλονίκη, αναφέρει ότι σε περίπτωση «τέλειας καραντίνας» ο κορωνοϊός θα έχει εξαφανιστεί μέσα σε 28 μέρες! «Αν τηρούμε όλες τις προφυλάξεις, παίρνουμε αποστάσεις, μένουμε στο σπίτι μας και προσέχουμε γενικότερα την υγεία μας, εκτός απροόπτου, σύντομα αυτός ο εφιάλτης θα τελειώσει».

Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου αναφέρει πως ήδη δοκιμάζονται στις εντατικές της Ελλάδας, αλλά και σε άλλες χώρες, τουλάχιστον 2-3 φάρμακα που δείχνουν να έχουν σημαντική επιτυχία ενάντια στον κορωνοϊό, κάτι που δίνει βάσιμες ελπίδες ότι στο άμεσο μέλλον ο κορωνοϊός θα αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

Χρήσιμες συμβουλές προστασίας

Η νέα πραγματικότητα της ζωής στην πανδημία απαιτεί και νέα συμπεριφορά εκ μέρους μας. Ας θυμηθούμε άλλη μία φορά, απλές κινήσεις που μας θωρακίζουν ενάντια στον κορωνοϊό:

    • Μην ανταλλάσσετε χειραψίες
    • Καθαρίστε τα χέρια σας προ την είσοδο σας στον οικιακό ή εργασιακό σας χώρο και να επαναλαμβάνετε τον καθαρισμό σε τακτά χρονικά διαστήματα
    • Ο καθαρισμός των χεριών θα πραγματοποιείται με σαπούνι και νερό με την ορθή τεχνική καθαρισμού η οποία θα διαρκεί για ένα ολόκληρο λεπτό
    • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια, μύτη ή στόμα χωρίς να έχετε καθαρίσει πρώτα τα χέρια σας.
    • Συχνός καθαρισμός θα πρέπει να γίνεται σε πόμολα.
    • Φροντίζετε να καθαρίζετε τακτικά τις επιφάνειες κοινής χρήσης με διάλυμα οικιακής χλωρίνης
  • Αερίζετε τακτικά και επαρκώς τους κοινόχρηστους, εργασιακούς και οικιακούς χώρους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.