Τσιόδρας: «Γραμμή άμυνας» ο πυρετός – Τι είπε για τη δύσπνοια

Σε δύο από τα βασικά συμπτώματα του κορονοϊού, τον πυρετό και τη δύσπνοια, αναφέρθηκε με λεπτομέρεια ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία στη χώρα μας.

Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η μελέτη που έδειξε ότι ο υψηλός πυρετός σχετιζόταν με το να εμφανίσει κάποιος αναπνευστική ανεπάρκεια, αλλά μικρότερη πιθανότητα θανάτου, κάτι «που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας γι’ αυτόν τον ιό», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Από την άλλη πλευρά, ανέφερε, η εμφάνιση δύσπνοιας είναι το κύριο κλινικό σύμπτωμα «που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια στα μέχρι τώρα προσεκτικά καταγεγραμμένα περιστατικά της νόσου από διεθνή μελέτη».

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως στη χώρα μας τα ποσοστό θανάτου είναι μεγαλύτερο για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και κακοήθεια. Στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη, συμπλήρωσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.