ΚΑΤΑΓΜΑ ΣΤΟ ΓΟΝΑΤΟ: ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ να προκληθεί και πώς αντιμετωπίζεται

Κατάγματα του γόνατος περιλαμβάνουν τα κατάγματα της επιγονατίδας, του κάτω πέρατος του μηριαίου και του άνω πέρατος της κνήμης. Άμεση ή έμμεση εφαρμογή δύναμης μπορεί να προκαλέσει αυτά τα κατάγματα.

Επιδημιολογικά στοιχεία

– Συχνότητα: Στις ΗΠΑ, τα κατάγματα της επιγονατίδας και των κνημιαίων κονδύλων αντιστοιχούν το καθένα στο 1% του συνόλου των σκελετικών καταγμάτων. Τα κατάγματα των μηριαίων κονδύλων αντιστοιχούν στο 4% του συνόλου των καταγμάτων του μηριαίου.

– Θνησιμότητα / Νοσηρότητα: Τα κατάγματα του γόνατος μπορεί να προκαλέσουν νευραγγειακές βλάβες ή σύνδρομο διαμερίσματος με κίνδυνο για απώλεια του σκέλους. Λοίμωξη των μαλακών μορίων ή οστεομυελίτιδα είναι δυνατόν να συνοδεύουν τα ανοικτά κατάγματα. Στις λοιπές επιπλοκές περιλαμβάνονται η ψευδάρθρωση, η καθυστερημένη πόρωση, η μετατραυματική αρθρίτιδα, η άσηπτη νέκρωση, η λιπώδης εμβολή και η θρομβοφλεβίτιδα.

– Κλινική εικόνα: Κατά την κλινική εξέταση ενός ασθενούς με κάταγμα γόνατος, θα πρέπει πρώτα να ελέγχεται η παρουσία ή όχι οιδήματος, εκχύμωσης και σημειακής ευαισθησίας. Επίσης, είναι απαραίτητη μια προσεκτική νευραγγειακή εξέταση.

Διάβασε περισσότερα στο kontasou.com…

Πηγή: https://www.protothema.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.