Τεστ προβλέπει ποιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν σε 1-3 χρόνια

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες αναδεικνύει ένα νέο προγνωστικό εργαλείο για το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών με σταθερή καρδιακή ανεπάρκεια (δηλαδή δεν χρήζουν νοσηλείας).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό άρθρο του JAMA Cardiology, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν βιοδείκτη που προβλέπει τον κίνδυνο θανάτου εντός ενός έως τριών ετών.

Αν και τα άτομα με σταθερή καρδιακή ανεπάρκεια έχουν όμοια χαρακτηριστικά, ορισμένοι εξ αυτών έχουν ταχεία εξέλιξη της νόσου ενώ άλλοι παραμένουν σταθεροί.

Η αμερικανική μελέτη δείχνει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα του νευροπεπτιδίου Υ, ενός μορίου που εκκρίνεται από το νευρικό σύστημα, έχουν δεκαπλάσιο κίνδυνο θανάτου εντός ενός έως τριών ετών, συγκριτικά με εκείνους που έχουν χαμηλότερα επίπεδα του νευροπεπτιδίου.

Περίπου οι μισοί άνθρωποι που εκδηλώνουν καρδιακή ανεπάρκεια εντός πέντε ετών από τη διάγνωση πεθαίνουν, χωρίς όμως να είναι πλήρως κατανοητό γιατί κάποιοι ζουν περισσότερο από κάποιους άλλους παρά την κοινή ιατρική φροντίδα που λαμβάνουν.

Έτσι οι Αμερικανοί επιστήμονες θέλησαν να δουν αν υπάρχει κάποιος βιοδείκτης του νευρικού συστήματος που μπορεί να εξηγήσει αυτή τη διαφορά. Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί βιοδείκτης που να μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο θανάτου των ατόμων με σταθερή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από 105 ασθενείς με σταθερή καρδιακή ανεπάρκεια αναζητώντας έναν διακριτό βιοδείκτη στο αίμα που να προβλέπει την πιθανότητα θανάτου εντός 1-3 ετών. Κατέληξαν λοιπόν στο νευροπεπτίδιο Υ ως τον ισχυρότερο και σημαντικότερο προγνωστικό παράγοντα.

Οι ειδικοί συνέκριναν επίσης δείγματα από νευρωνικό ιστό από ασθενείς με δείγματα από υγιείς δότες και καθόρισαν έτσι ότι οι νευρώνες των ατόμων που κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν από καρδιακή ανεπάρκεια ήταν πιθανότερο να απελευθερώνουν υψηλότερα επίπεδα του νευροπεπτιδίου.

Όλα τα νέα αυτά στοιχεία μπορούν λοιπόν να δώσουν στους κλινικούς γιατρούς ένα νέο τρόπο εντοπισμού των ασθενών υψηλού κινδύνου με σταθερή καρδιακή ανεπάρκεια, ώστε να τους εντάξουν σε έναν εντατικότερο θεραπευτικό σχήμα που θα αποτρέψει τον θάνατο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.