Πότε το παιδί είναι έτοιμο να πετάξει την πάνα

Πότε ξεκινά η εκπαίδευση τουαλέτας στο παιδί; Υπάρχουν ενδείξεις, σωματικές και νοητικές, που να «ενημερώνουν» τους γονείς για το πότε είναι έτοιμα για τη μεγάλη αυτή αλλαγή

Είναι γνωστό ότι η εκπαίδευση τουαλέτας είναι δύσκολη, αλλά με υπομονή και θετική σκέψη, τα επιθυμητά αποτελέσματα θα έρθουν πολύ γρηγορότερα απ’ όσο φαντάζεστε. Κάποιοι γονείς περιμένουν να φτάσει το παιδί 2 ετών, ενώ άλλοι ξεκινούν ήδη την εκπαίδευση τουαλέτας από 18 μηνών. Το καλύτερο όμως είναι να περιμένετε ώστε τα παιδιά να σας δείξουν από μόνα τους πότε είναι έτοιμα για τη μεγάλη αυτή αλλαγή. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα υπάρξουν κάποιες ενδείξεις, σωματικές και νοητικές, οι οποίες είναι οι εξής:

Πότε το παιδί είναι έτοιμο

1. Οι συνήθειές του που σχετίζονται με την τουαλέτα θα αρχίσουν να αλλάζουν και θα παραμένει στεγνό για περισσότερη ώρα, κυρίως τη μέρα, αφού τότε μπορεί να ελέγχει καλύτερα την ουροδόχο κύστη του.

2. Θα κάνει κακά του συγκεκριμένες φορές τη μέρα, αφού το εντερικό του σύστημα θα αρχίσει να λειτουργεί διαφορετικά

3. Το παιδί βρίσκεται σε μια ηλικία που μπορεί να ακολουθεί συμβουλές.

4. Το παιδί μπορεί να ανεβοκατεβάζει το παντελόνι του μόνο του.

5. Είναι πιο ανεξάρτητο με διάφορους τρόπους, επιμένοντας να κάνει πράγματα ή εκδηλώνοντας άρνηση για αυτά που δε του αρέσουν.

6. Έχει προσέξει ότι οι μεγάλοι πηγαίνουν μόνοι τους στην τουαλέτα και ενδιαφέρεται να φοράει εσώρουχα.

7. Σας ενημερώνει όταν η πάνα του είναι λερωμένη είτε με λόγια είτε εκδηλώνοντας δυσφορία με διάφορους τρόπους.

8. Σας λέει ευθέως ότι δε του αρέσει η αίσθηση της υγρής πάνας (αυτή είναι και η καταλληλότερη στιγμή να ξεκινήσει η εκπαίδευση).

Έχετε υπόψιν ότι υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να εμποδίσουν την εκπαίδευση τουαλέτας του παιδιού, όπως διαταραχές στη ρουτίνα, μια νέα προσθήκη στην οικογένεια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να επηρεάσει το παιδί σας. Προσπαθήστε να ξεκινήσετε τη διαδικασία προτού τέτοιοι παράγοντες μπουν στη ζωή σας, ώστε η εκπαίδευσή του να έχει φτάσει ήδη σε ένα καλό σημείο και να μην το προβληματίσουν οι οποιεσδήποτε αλλαγές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.