Πότε τα μαλλιά δείχνουν τον κίνδυνο εμφράγματος


Τα μαλλιά μπορούν να αποτελέσουν αξιόπιστο βιολογικό δείκτη μέτρησης του χρόνιου στρες και να προβλέψουν μερικούς μήνες πριν ποιος κινδυνεύει από έμφραγμα.

Πώς γίνεται αυτό; Μέσω της ανίχνευσης στα μαλλιά των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία μπορεί να αποτελέσει ένδειξη για επικείμενο έμφραγμα, μήνες πριν αυτό συμβεί.

Παραδοσιακά, το επίπεδο κορτιζόλης μετριέται στο αίμα, τα ούρα και το σάλιο, όμως το αποτέλεσμα δεν δείχνει παρά το επίπεδό της κατά τις τελευταίες ώρες ή μέρες, συνεπώς δεν αντανακλά το επίπεδο του συσσωρευμένου μακροχρόνιου στρες.

Μελέτη που έγινε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο στις ΗΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κορτιζόλη που μπορεί να μετρηθεί στις τρίχες, μπορεί να δώσει μια καλύτερη εικόνα σε βάθος χρόνου.

bigstock Heart Attack Pain In The Huma 95779373

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 56 ανδρών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω εμφράγματος και λαμβάνοντας δείγματα από τις τρίχες τους, τις σύγκριναν με δείγματα τριχών από άνδρες που δεν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Οι καρδιοπαθείς βρέθηκαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους.

Κατά μέσο όρο μια τρίχα μεγαλώνει ένα εκατοστό το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι η εξέταση μιας τρίχας μήκους έξι εκατοστών μπορεί να δώσει εικόνα για τη συσσώρευση στρες σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που ίσως φτάνει και το εξάμηνο.

Πηγή: http://www.aftodioikisi.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.