Ένας νεκρός κάθε 15 λεπτά στις ΗΠΑ από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά υπερβακτήρια

Κάθε 15 λεπτά, κάποιος στις Ηνωμένες Πολιτείες πεθαίνει από κάποιο βακτήριο που έχει “εξελιχθεί” να ξεπερνάει την αντίσταση ακόμα και των πιο εξελιγμένων αντιβιοτικών, σύμφωνα με νέα έκθεση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 35.000 θανάτους ετησίως από υπερβακτήρια που είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά φάρμακα! Η έκθεση θέτει πέντε τέτοια υπερβακτήρια στην λίστα “επείγουσας απειλής” του CDC, δύο περισσότερα από όσα ήταν στην ίδια λίστα το 2013, την τελευταία φορά που είχε εκδοθεί αντίστοιχη έκθεση σχετικά με την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι αν και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από υπερβακτήρια έχουν μειωθεί, εκείνες στον γενικό πληθυσμό έχουν αυξηθεί.

Τα πέντε πιο θανατηφόρα υπερβακτήρια
Το C. diff είναι το πιο θανατηφόρο ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο στην λίστα του CDC, προκαλώντας 12.800 θανάτους ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Άλλα δύο μικρόβια στην λίστα αυτή από το 2013 είναι τα Enterobacteriaceae και Neisseria gonorrhoeae (γονόρροια), που μεταδίδεται μέσω του σεξ.

Φέτος το CDC πρόσθεσε δύο ακόμα: τα Acinetobacter και Candida auris (που προκαλεί καντιντίαση), που είναι μύκητας.

Η έκθεση ταξινομεί 11 πρόσθετα βακτήρια και μύκητες ως σοβαρές απειλές, εκ των οποίων τα δύο θεωρούνται “ανερχόμενες απειλές” και άλλα τέσσερα βρίσκονται στον “κατάλογο παρακολούθησης” του CDC.

Ο αριθμός των θανάτων από αυτά τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια έχει μειωθεί κατά 18% από την έκθεση του 2013, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των θανάτων από ομαδικές ενδονοσοκομειακές θανατηφόρες λοιμώξεις από το 2012 έως το 2017.

Αντιμετώπιση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά υπερβακτηρίων
Η απάντηση στην κρίση αντίστασης στα αντιβιοτικά δεν είναι να δημιουργήσουμε ακόμα πιο ισχυρά αντιβιοτικά, αλλά να περιορίσουμε στο απολύτως απαραίτητο την συνταγογράφησή τους, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

Το CDC εκτιμά ότι περίπου το ένα τρίτο των ιατρικών συνταγών για αντιβιοτικά εκδόθηκαν για λοιμώξεις που δεν ήταν απαραίτητο να αντιμετωπιστούν με τέτοιο τρόπο. Αυτό αντιστοιχεί σε 47 εκατομμύρια περιττές συνταγές για αντιβιοτικά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.
Κάποιοι ειδικοί κατηγορούν τους γιατρούς ότι ενδίδουν στις αιτήσεις των ασθενών για αντιβιοτικά ενάντια σε λοιμώξεις που δεν προκαλούνται από βακτήρια.

Η αντίσταση αυξάνεται επίσης όταν τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται υπερβολικά και στην κτηνοτροφία, δηλαδή στα ζώα. Τα ζωικά αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται υπερβολικά για τη θεραπεία λοιμώξεων στα ζώα, ακριβώς όπως συμβαίνει και για τη θεραπεία λοιμώξεων στους ανθρώπους. Μάλιστα, το 20% όλων των λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά υπερβακτήρια προέρχονται από τις τροφές που καταναλώνουμε, σύμφωνα με το CDC.

Πηγή: iatropedia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.