Τα χρώματα στις καραμέλες δεν είναι αθώα – Λύσεις για υγιεινά γλυκίσματα

Δύσκολα αντιστέκονται στα παιδιά σε τροφές που έχουν φαντασμαγορικά χρώματα. Πίσω από αυτά όμως υπάρχουν χρωστικές ουσίες των τροφίμων οι οποίες παλαιότερα ήταν φυσικές, σήμερα όμως ιδιαίτερα επικίνδυνες. Οι σημερινές τεχνητές χρωστικές προέρχονται κυρίως από χημικά και βαφές και παρ’ όλο που μπορεί να κάνουν τις τροφές να φαίνονται πιο λαχταριστές, είναι εύκολες να κατασκευαστούν με χαμηλότερο κόστος και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, από την άλλη μπορούν να κάνουν κακό στην υγεία μακροπρόθεσμα.

Τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση τέτοιων τροφών;

Διάφορους τύπους καρκίνου (χρωστική Blue 1), υπερδραστηριότητα (χρωστική Red 40), παθήσεις των νεφρών (χρωστική Yellow 6), αποδυνάμωση ανοσοποιητικού.

Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά πριν αγοράσετε τα διάφορα προϊόντα και αν έχουν τεχνητά χρώματα, ειδικά Red 3, Red 40, Yellow 5, Yellow 6, Blue 1, Blue 2, Green 3 και Orange B, καλύτερα να τις αποφύγετε. Μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διάφορες περίεργες ονομασίες όπως Allura Red AC αντί για Red 40, ερυθροσίνη αντί για Red 3, ταρτραζίνη αντί για Yellow 5 και ινδιγοτίνη αντί για Blue 2.

Φτιάξτε υγιεινά χρωματιστά γλυκά στα παιδιά

Μπορείτε να βρείτε απλούς και εντελώς φυσικούς τρόπους για να φτιάξετε τα πιο βασικά χρώματα, χρησιμοποιώντας λαχανικά και φρούτα τα οποία είναι φθηνά και εύκολα προσβάσιμα. Δείτε ποια υλικά σας οδηγούν στα χρώματα.

Κόκκινο και Ροζ: Παρότι οι επιλογές είναι αρκετές, το παντζάρι είναι μάλλον η καλύτερη γιατί δίνει σταθερό, έντονο κόκκινο χρώμα και είναι φθηνό.

Κίτρινο: Όπως και το κόκκινο, το κίτρινο χρώμα είναι σχετικά εύκολο να γίνει. Και το καλύτερο υλικό για αυτό: Κουρκουμάς.

Πράσινο: Ένα από τα καλύτερα λαχανικά για όμορφο πράσινο χρώμα είναι η λαχανίδα kale. Θα χρειαστείτε τρία μέρη χυμό kale και ένα μέρος χυμού πράσινου μήλου για το βασικό πράσινο. Επίσης Σπανάκι και σπιρουλίνα.

Μπλε: To πρόβλημα με το μπλε χρώμα είναι ότι δεν θα πάρετε ποτέ αρκετά μπλε, ότι κι αν κάνετε. Χωρίς χημικά, είναι μάλλον απίθανο να πετύχετε έντονο μπλε χρώμα, οπότε θα πρέπει να συμβιβαστείτε με κάτι πιο απαλό. Θα ακολουθήσετε ακριβώς την ίδια διαδικασία, βράζοντας κόκκινο λάχανο. Μόνο που αυτή τη φορά πρέπει να αφήσετε το ζουμί να κρυώσει τελείως. Όταν έχει κρυώσει, προσθέστε μια μικροσκοπική ποσότητα μαγειρικής σόδας – πραγματικά μικροσκοπική. Καθώς το χρώμα αλλάζει από μωβ σε μπλε σχεδόν άμεσα, δοκιμάστε να ρίχνετε την σόδα λίγη-λίγη, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρετε την απόχρωση του μπλε που θέλετε.

Πηγές: Clicatlife, Συνύπαρξη

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.