Σεξ χωρίς προφυλακτικό: Aυτά είναι τα ποσοστά κινδύνου μετάδοσης του ιού HIV

Αρχικά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με πολύ χρήσιμες πληροφορίες που βρήκαμε στο site της “Θετικής Φωνής” ο ιός ΗΙV μεταδίδεται κυρίως με τρεις τρόπους: Με τη σεξουαλική επαφή, με την απευθείας επαφή με μολυσμένο αίμα και από τη μητέρα προς το έμβρυο. Όσον αφορά στα σωματικά υγρά που περιέχουν τον ιό είναι το αίμα, το σπέρμα και τα προσπερματικά υγρά, τα κολπικά υγρά και το μητρικό γάλα.

Ωστόσο για να μεταδοθεί ο ιός, πρέπει να ισχύουν δυο προϋποθέσεις: Nα είναι παρόν σε κάποιο από αυτά τα υγρά και να εισχωρήσει μέσα στο σώμα.  Οι σεξουαλικές συμπεριφορές που μπορούν να μεταδώσουν τον HIV είναι: Το κολπικό σεξ (πέος μέσα σε αιδοίο), το πρωκτικό σεξ (πέος μέσα σε πρωκτό), το στοματικό σεξ (στόμα σε πέος ή αιδοίο). Αξίζει να τονίσουμε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού μειώνεται κατά πολύ με τη χρήση προφυλακτικού.

Εκτός των σεξουαλικών επαφών, άλλοι τρόποι μετάδοσης του HIV είναι: Κοινή χρήση συριγγών όταν λαμβάνεται δόση ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, μη επαγγελματικό τατουάζ και τρύπημα αυτιών, τυχαίες διατρήσεις με σύριγγες, μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος, τοκετός, θηλασμός. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι φορείς του HIV δεν φαίνονται άρρωστοι και ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με HIV μόλυνση δεν έχουν κάνει εξέταση και δεν ξέρουν ότι έχουν μολυνθεί.

Είναι σημαντικό όμως παράλληλα να θυμόμαστε ότι ο HIV δεν μεταδίδεται με: Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα, αγκαλιά, φιλί, μασάζ, χειραψία, τσιμπήματα εντόμων, συγκατοίκηση με οροθετικό άτομο, κοινή χρήση τουαλέτας ή μπάνιου.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τον διαφορετικό βαθμό κινδύνου μετάδοσης του HIV σε περιπτώσεις μη επαγγελματικής έκθεσης, σύμφωνα με την βιβλιογραφία (χωρίς την χρήση προφυλακτικού).

  • Μετάγγιση 90%
  • Τοκετός 25%
  • Κοινή χρήση βελονών από χρήστες ναρκωτικών 0,67%
  • Παθητική πρωκτική σεξουαλική επαφή 0,50%
  • Τυχαίο τρύπημα βελόνας 0,30%
  • Παθητική κολπική σεξουαλική επαφή 0,10%
  • Ενεργητική πρωκτική σεξουαλική επαφή 0,06%
  • Ενεργητική κολπική σεξουαλική επαφή 0,05%
  • Παθητική στοματική σεξουαλική επαφή 0,01%
  • Ενεργητική στοματική σεξουαλική επαφή 0,005%

Τα ποσοστά κινδύνου μετάδοσης του δεν είναι απόλυτα. Ο κίνδυνος μετάδοσης εξαρτάται από τον τύπο έκθεσης αλλά και από παράγοντες όπως οι ακόλουθοι:

Μολυσματικότητα:

Υψηλό ιικό φορτίο αυξάνει τον κίνδυνο.

Για κάθε log μείωσης του ιϊκού φορτίου, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται 2,5 φορές.

Γεννητικά, στοματικά έλκη, ΣΜΝ ή αιμορραγίες αυξάνουν τον κίνδυνο σεξουαλικής έκθεσης.

Για τυχαία τρυπήματα από βελόνα το νωπό αίμα, το βαθύ τρύπημα ή η ενδοφλέβια ένεση αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του HIV.

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δωρεάν ανώνυμη εξέταση μπείτε στο https://positivevoice.gr/

Πηγή: marieclaire.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.